Política 14/09/2015

La CUP avisa que si no hi ha majoria de vots "no s'acaba res" i confia que CSQP se sumarà al procés després del 27-S

Antonio Baños i Anna Gabriel critiquen que el programa de Junts pel Sí no parli de "qüestionar la legalitat espanyola" i insinuen que CDC encara pretén un pacte amb l'Estat per preservar els seus "interessos"

Laia Vicens
2 min
Antonio Baños i Anna Gabriel han participat en una roda de premsa a l'ANC / LAURA BUSQUETS (ACN)

BarcelonaLa CUP confia que una part de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) se sumarà al procés després del 27-S i apuntalarà la majoria a favor de la independència. Així ho han assegurat els números u i dos de la CUP, Antonio Baños i Anna Gabriel, en una roda de premsa a l'ACN. Segons han dit, si no s'aconsegueix una majoria de vots independentistes, encara que es podria utilitzar per "debilitar" el procés, "no s'acabaria res", ja que caldria esperar el posicionament d'altres forces polítiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Gabriel ha dit que hi pot haver "sorpreses" en la política de pactes després del 27-S i, en aquest punt, ha situat CSQP com un actor fonamental. "Entendríem que bona part dels seus vots són partidaris de començar a exercir el dret a decidir en l'àmbit nacional", ha dit Gabriel, que ha apostat per arribar a acords polítics amb la confluència de l'esquerra si "aposta per la ruptura amb l'Estat".

De fet, Baños i Gabriel han alertat els votants de CSQP que és "bastant impossible" tirar endavant el programa electoral de la coalició d'ICV, EUiA i Podem "sense clarificar" què es fa amb el deute públic, amb els "dictats" de la Unió Europea i sense "trencar" amb l'estat espanyol.

Desconfien de Junts pel Sí

A més, Gabriel ha expressat els seus dubtes sobre la voluntat independentista de Junts pel Sí, perquè ha dit que al programa electoral de CDC i ERC "no diu res sobre qüestionar la legalitat espanyola". "Això ens preocupa i ens espanta", ha admès, i ha insistit que Junts pel Sí "encara parla d'obrir un diàleg amb l'Estat". "Tant de bo que poguéssim obrir taules de negociació, però és que l'Estat no respecta el dret a l'autodeterminació", ha dit Gabriel. A més, ha reconegut que els cupaires no tenen "cap expectativa" que una majoria al Congrés permeti fer un referèndum.

En aquesta línia, Gabriel s'ha mostrat també "preocupada" perquè Artur Mas vol ampliar la llista unitària a les generals. "Què s'aconsegueix fent un bon resultat a l'estat espanyol? No deu ser que alguns aposten encara pel peix al cove? Per posar en joc els seus interessos?", s'ha preguntat.

Dins d'un govern de concentració, no; fora, depèn

Al seu torn, Baños ha negat de totes totes que la CUP estigui en un govern de concentració després del 27-S, però, en canvi, ha dit que podrien donar-hi suport en funció de "qui el formi, de què faci i en quins terminis". Així, si és per la "ruptura" amb l'Estat, per iniciar un procés constituent i per "revertir" les retallades, Baños ha demanat "que ningú tingui dubtes" perquè la CUP "hi serà".

stats