Política 25/05/2016

La CUP afirma que els pressupostos "són millors" que els del 2015 però avisa que "no són de ruptura"

Eulàlia Reguant lamenta que el pla de xoc de JxSí sigui "escàs" i demana augmentar els impostos a les rendes més altes, recuperar l'ajuda de 1.800 euros a les escoles bressol i desobeir el topall de dèficit. Si no aproven els comptes, la CUP no donaria per "trencat" l'acord d'estabilitat

L.v.
2 min
La diputada de la CUP Eulàlia Reguant  va comparèixer ahir al Parlament.

BarcelonaTots els partits de l'oposició van criticar amb contundència els pressupostos presentats pel conseller d'Economia, Oriol Junqueras, però l'opinió de la CUP, el soci prioritari del Govern, es va fer esperar. La formació anticapitalista va optar per no valorar els comptes al·legant que no havien tingut temps per analitzar-los i que la seva prioritat era denunciar els aldarulls a Gràcia. El silenci sobre els pressupostos ha durat fins aquest matí, quan en una entrevista a TV3 la diputada cupaire Eulàlia Reguant ha afirmat que els comptes presentats per Junqueras "són millors que els del 2015", cosa que "no era gaire difícil", ha dit, però ha avisat que "no són clarament de ruptura", que les propostes de la CUP al Govern "no estan recollides", en relació amb els augments d'impostos, i que el pla de xoc "és escàs". "Ens falten respostes", ha dit Reguant. Tot i així, ha obert la porta a negociar-los.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a la CUP, la primera condició que han de complir els comptes és que siguin "de ruptura", per ser coherents amb la voluntat de desconnectar-se de l'Estat aquesta legislatura. "No volem prorrogar ni avalar l'autonomia, la CUP no és aquí per jugar aquesta partida", ha dit Reguant, que ha afegit que "si la legislatura és per a la ruptura i la declaració del 9-N diu que obeirem el mandat del Parlament, els números també".

La diputada de la CUP ha lamentat, per exemple, que encara que els comptes augmentin la despesa social "no es veu prou inversió en la recuperació de drets", per exemple, incorporant l'ajuda de 1.800 euros a les escoles bressol. A més, Reguant ha demanat que s'explori l'augment d'ingressos per la via impositiva i, com que aquest és un debat que després de les discrepàncies generades al si del Govern s'ha ajornat al tràmit parlamentari, la diputada ha obert la porta al fet que la CUP presenti esmenes per incrementar els impostos a les rendes altes. Així, els cupaires proposen un nou tram de l'IRPF de 60.000 a 90.000 euros, augmentar els impostos a les rendes que superin els 90.000 i rebaixar les més baixes.

Entre altres demandes, Reguant ha advertit que estarien "incòmodes" si el fet d'obeir el topall de dèficit "impedís" desplegar mesures necessàries. Per això, ha criticat que el pressupost s'hagi treballat a partir de les indicacions de l'Estat. També ha demanat que s'incloguin les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional.

Tot i les primeres crítiques als comptes, la diputada ha dit que la CUP no té encara decidit si presentarà una esmena a la totalitat –la resta de l'oposició sí que ho farà– ni si aprovarà els pressupostos. Dissabte, en una reunió del consell polític i el grup d'acció parlamentària, es farà una primera valoració.

Ara bé, en cas que no s'aprovin –Reguant ha dit diverses vegades que "és millor" tenir uns nous pressupostos–, la CUP no donaria per "trencat" el pacte d'estabilitat parlamentària. "Si no hi ha pressupostos, no impedeix que continuem treballant", ha dit. De fet, la CUP sempre ha desvinculat l'aprovació dels comptes del pacte d'estabilitat.

stats