Política 23/10/2017

La CUP reclama la proclamació de la independència al proper ple

Els cupaires anuncien accions de desobediència civil per refusar el 155 aquesta setmana

Xavi Tedó
2 min
La CUP reclama la proclamació de la independència al proper ple

BarcelonaLa CUP ha emès un comunicat on reclama la proclamació de la independència durant el proper ple, que previsiblement se celebrarà divendres, si avui ho acorda la junta de portaveus. "Considerem que la declaració de la República està plenament legitimada pels resultats del referèndum de l'1 d'octubre i, com ja hem dit en múltiples ocasions, apostem perquè el Parlament faci la proclamació al més aviat possible", asseguren els cupaires.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La formació independentista també qüestiona que el Govern actuï en funció de les passes que fa l'executiu espanyol: "Hem insistit, per activa i per passiva, que no compartim l'estratègia d'anar a remolc de les decisions que pren el govern espanyol". La CUP entén que "l'autoorganització, l'autotutela, la resistència des del municipalisme i l'internacionalisme són les puntes de llança d'aquesta lluita no violenta per rebutjar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola i per assolir la llibertat col·lectiva", i revela que durant aquesta setmana aniran presentant "iniciatives concretes en aquests àmbits".

En una setmana que qualifiquen de "crucial per al futur de Catalunya", els anticapitalistes remarquen que la decisió del "govern de Rajoy, amb el suport del partit Ciutadans, del PSOE i del Borbó, d'eliminar l'autogovern i d'intervenir les principals institucions, entre les quals, el Parlament, és la màxima agressió contra els drets civils, individuals i col·lectius del poble català des de la dictadura franquista". Una agressió "dirigida contra la majoria independentista, però també contra la resta de ciutadania no independentista" i que "trobarà una resposta en forma de desobediència civil massiva per part de la ciutadania".

Poble Lliure qualifica l'Estat de "feixista"

Poble Lliure, corrent intern de la CUP, també ha instat aquest dilluns al Govern i el Parlament a proclamar "immediatament" la república catalana en compliment de la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica. En un comunicat, Poble Lliure ha titllat de "feixisme" que el govern espanyol vulgui aplicar l'article 155 de la Constitució per intervenir competències catalanes. La pretensió de destituir el "legítim Govern, intervenir els mitjans de comunicació, amenaçar els treballadors públics i purgar l'administració, destituir el sistema educatiu i convocar noves eleccions prohibint determinades opcions polítiques", després de l'empresonament dels presidents de ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament, són un línia vermella que cal aturar amb la DUI.

Poble Lliure considera que el "règim del 78 era una neteja de cara del règim del 39" i que, ara, amb la ciutadania catalana mobilitzada, ha ensenyat el seu veritable rostre. Per això, consideren que l'única manera d'avançar en el camí de la democràcia i de defensar els drets i les llibertats i institucions catalanes de "els intents d'aniquilació política, social i cultural és la immediata proclamació de la república". A més, criden a la gent, a les entitats, sindicats ia la societat civil en general a la mobilització en defensa de les institucions, "de la república catalana, per a la sortida de les forces d'ocupació espanyoles, la llibertat dels presos polítics i per obrir el procés constituent "que estipulen els denominades lleis de 'desconnexió'.

stats