Política 09/11/2015

La CUP reconeix "elements positius" en el discurs de Mas però critica que no hagi citat la corrupció

El diputat cupaire Albert Botran ha insistit que seran "coherents" amb el que han dit fins ara i que el seu vot "no variarà" en funció de les paraules del president

Laia Vicens
3 min
Artur Mas parla amb Carme Forcadell abans de començar el debat d'investidura al Parlament

BarcelonaLa CUP veu "elements positius" en el discurs d'investidura d'Artur Mas, però ha criticat "l'absència clamorosa" de qualsevol referència a la corrupció. Així ho ha explicat el diputat de la CUP Albert Botran en una atenció als mitjans posterior al discurs del president de la Generalitat en funcions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Botran, que ha comparegut envoltat de la resta de diputats cupaires, ha celebrat el "propòsit d'esmena de les polítiques d'austeritat" que ha fet Mas. Malgrat això, per la CUP aquesta crítica ha estat "insuficient" perquè hauria d'incloure, al seu parer, una "explícita autocrítica" al paper que ha tingut la Generalitat en les retallades.

Un altre punt positiu del discurs de Mas, segons la CUP, és el "reconeixement a la lluita històrica de l'independentisme" i ha posat de relleu que hagi dit que els tractes amb l'Estat "són paper mullat" i que les "vies mortes són les de l'autonomisme".

Ara bé, la CUP ha lamentat "l'absència clamorosa i injustificada" de qualsevol referència o "autocrítica" pel que fa la corrupció, un tema que "ha afectat la credibilitat de la política" i que "fins a cert punt", ha dit Botran, pot afectar la credibilitat del procés independentista. "Ha estat clarament decebedor per a nosaltres", ha assegurat.

Amb tot, Botran ha assegurat que la CUP serà "coherent" amb el què ha dit fins ara i que "no variarà el seu vot en funció del discurs de Mas". En relació a l'avís del president, que ha dit que "sense investidura no hi ha Govern definitiu, i conseqüentment el procés quedaria encallat", la CUP ha afirmat que "evidentment" no pensen així perquè el procés "pot tirar endavant hi hagi qui hi hagi al capdavant".

Junts pel Sí alerta que no es pot aplicar la resolució sense nou govern

Al seu torn, el diputat de Junts pel Sí Pere Aragonès ha destacat que Mas ha fet un "discurs d'estat", ja que "el repte de la legislatura és passar de la gestió autonòmica a un estat independent", coherent amb el programa de la coalició, que "només té sentit si és a favor del benestar col·lectiu". Només amb la independència, ha defensat, es podran afrontar "els reptes que tenim endavant com a societat" i, per això, ha alertat que "aconseguir la independència és un repte majúscul que requereix unitat interna". En aquest sentit, ha avisat que, "per aplicar i donar continuïtat als continguts de la declaració [d'inici del procés cap a la independència], ens cal un govern que les apliqui i la investidura d’un president", motiu pel qual espera que Mas "sigui escollit en aquest plenari".

Així, Aragonès ha apel·lat a la "responsabilitat política" de la CUP per continuar les converses, "que van bé pel que fa als continguts, per fer realitat les conclusions i els avenços, i que demà el vot de la CUP sigui favorable". Per tant, ha alertat que, tot i que l'executiu pugui impulsar algunes mesures com iniciatives per lluitar contra la pobresa energètica, en d'altres cal "fer un pas endavant", ja que la resolució fa unes peticions "al futur govern", que és qui haurà d'obrir converses amb la comunitat internacional, que "cal que tingui en en compte quins són els interlocutors". "Perquè les mesures que estan sobre el paper siguin realitat, cal que algú les executi, i ha de ser un govern legitimat a les urnes i un president que l'articuli", ha resumit el diputat republicà de Junts pel Sí.

En aquest sentit, Aragonès ha insistit que Mas seguirà sent el candidat a la presidència, i ha recordat que Junts pel Sí va obtenir molts més vots que la CUP i, per tant, té dret a proposar qui ha de ser el cap de l'executiu. "No podem prescindir de cap dels sectors socials i polítics que donen suport a la independència", ha defensat, i s'ha mostrat convençut del futur acord.

stats