Política 01/12/2016

La CUP reivindica la seva presència al funeral de Castro per "representar-hi el procés català d'independència"

La formació anticapitalista demana al Govern una "política exterior més pluralista" i l'impuls d'una "nova diplomàcia" no centrada únicament en les relacions amb els estats

Ara
2 min
El diputat de la CUP Carles Riera, aquest dijous al Parlament

BarcelonaEl diputat de la CUP Carles Riera ha reivindicat aquest dijous la presència d'una delegació de la formació anticapitalista –encapçalada per Anna Gabriel– al funeral de Fidel CastroFidel Castro a Cuba per "representar-hi el procés català d'independència". En una interpel·lació al conseller d'Exteriors, Raül Romeva, des del faristol del Parlament, Riera ha destacat que els cupaires van participar a l'homenatge a l'Havana "no només per raons ideològiques" i pel "reconeixement dels valors de la Revolució Cubana", sinó també perquè el "desig d'alliberament nacional" de Catalunya hi estigués representat. El Partit Demòcrata havia expressat recentment la seva incomoditat amb el suport de la CUP al govern cubà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de destacar la importància que ha tingut la Revolució Cubana en les "lluites per la descolonització", les lluites "antiimperialistes" i la "defensa de drets col·lectius dels pobles", el diputat ha reclamat al Govern una "política exterior més pluralista" i l'impuls d'una "nova diplomàcia". Una diplomàcia, ha concretat Riera, que "permeti guanyar més i noves aliances i que no es limiti a la 'realpolitik' i les relacions amb els estats".

En aquest sentit, ha destacat la importància d'intensificar tant la col·laboració amb les organitzacions de la societat civil catalana amb forts llaços a l'exterior com la defensa de les lluites per a l'autodeterminació de les nacions sense estat, com són els pobles palestí, kurd i saharaui, entre altres. Riera ha demanat valentia en aquest últim punt i ha admès que pot situar Catalunya en el "conflicte" amb els "estats i institucions de referència". No obstant això, també ha recordat que aliances amb governs com el d'Israel poden comportar "peatges i preus molt alts a pagar".

Romeva, que en els torns de rèplica ha evitat valorar la presència de la CUP als funerals a Cuba, ha coincidit amb els cupaires en la necessitat d'impulsar "noves diplomàcies". "No té cap sentit centrar la diplomàcia en una colla d'ambaixadors i cònsols que es van passejant pel món i que fan cimeres que molts cops dibuixen una realitat que no té res a veure amb la que afecta milions de persones al món", ha reflexionat el conseller, i ha afegit que Catalunya té una "clara vocació" de ser als fòrums internacionals tant estatals com no estatals.

D'altra banda, també ha posat en valor la tasca de les organitzacions de la societat civil catalana que fa "molts anys" que treballen per la pau, la resolució de conflictes o el desarmament, i ha destacat com a últim exemple d'aquesta realitat la campanya 'Casa nostra, casa vostra' per a l'acollida de refugiats.

stats