Ara Mateix

Baños: "A partir de demà, la legalitat espanyola ha de ser desobeïda"

La CUP interpreta el resultat del 27-S com "el certificat de defunció de l'autonomisme" i avisa Mas que "no és imprescindible" per tirar endavant el camí cap a la independència

Per veure tots els resultats en l'interactiu especial 27-S, clica aquí

El cap de llista de la CUP, Antonio Baños, ha deixat clar aquest diumenge a la nit que la "conseqüència immediata" dels resultats del 27-S és que "a partit demà mateix la legalitat espanyola ha de ser desobeïda per part de la sobirania catalana". "A partir de demà només ens manem a nosaltres", ha afirmat Baños en la seva intervenció al Casino l'Aliança del Poblenou per valorar els resultats electorals. Uns resultats en virtut dels quals la CUP obté 10 escons al Parlament -el que suposa set diputats més dels tres que tenia fins ara- i les forces independentistes sumen majoria absoluta.

"Una immensa majoria de vots han estat contraris a l’'statu quo' actual, l''statu quo' que ens ha oprimit fins ara", ha dit Baños, pel què ha afegit: "Avui expedim el certificat de defunció de l’autonomisme i l’autonomia catalana. Avui neix la república".

La número dos de la candidatura, Anna Gabriel, ha afegit: "El projecte independentista tira endavant, i es constata que totes som necessàries però que tampoc ningú és imprescindible. Senyor Mas, no és imprescindible!", ha avisat. La número dos de la candidatura també ha atacat pel flanc social:"Estem en condicions de defensar de forma inequívoca els interessos populars, ens trobaran amb tota la tenacitat possible defensant els interessos de la classe treballadora".

I és que així com el mandat democràtic per la independència és aquesta nit més que "irrenunciable" per als cupaires, també ho és impulsar de manera immediata un " pla de xoc de rescat ciutadà". Això significa, ha concretat Baños, "zero desnonaments, zero privatitzacions, zero corrupció"i acabar amb tota forma exclusió.

"Participació permanent fins a assolir la llibertat"

Gabriel no s'ha estat de destacar que " la gran guanyadora de la nit" ha estat la participació a les eleccions, que s'ha enfilat fins prop del 78%. Aquest augment de participació en relació a la dels últims comicis (67,76%), ha dit la número 2 de la llista cupaire, està directament relacionat amb "el caràcter extraordinari del 27-S" i les mobilitzacions de la societat catalana en els últims anys.

"Esperem que la participació electoral no es quedi aquí i que obrim un cicle de continuïtat i participació permanent fins a aconseguir la veritable llibertat del nostre poble, la justícia social i acabar amb el patriarcat", ha sentenciat.

"Els resultats demostren el caràcter plebiscitari del 27-S"

"Els resultats i la participació demostren el caràcter plebiscitari de les eleccions". Aquesta ha estat la reacció de la CUP després de conèixer el sondeig a peu d'urna de TV3, que a les 20 hores donava a la formació d'esquerra independentista entre 11 i 13 escons (ara en té 3) i una majoria absoluta de forces independentistes al Parlament (entre 74 i 79 escons i pràcticament el 50% dels vots).

En una breu valoració, Xevi Generó, membre del secretariat nacional de la formació, ha afirmat que avui " la CUP es consolida com l'eina de construcció d'unitat popular de l'esquerra independentista, anticapitalista i feminista".

De la seva banda, la també membre del secretariat Ester Rocabayera ha aprofitat per denunciar les actuacions de la Junta Electoral Central (JEC) que han alterat la campanya: des d'obligar a retirar de molts ajuntaments la bandera estelada a "electoralitzar" la Via Lliure de l' Onze de Setembre "ometent el caràcter popular, transversal" i no partidista de la mobilització.

Rocabayera també ha lamentat el fet que molts catalans a l'estranger no hagin pogut votar aquest 27-S i que tampoc ho hagin pogut fer les persones migrades a Catalunya. "Això constata que el marc jurídic actual els exclou, ens exclou!", ha conclòs.

Poc després de conèixer el sondeig i abans de les reaccions oficials, el cap de llista de la CUP, Antonio Baños, ha fet un tuit amb el missatge: "Dedicat a l'estat espanyol. Sense rancúnies, adéu", i ha adjuntat el vídeo de la cançó 'Adiós Papá' de Los Ronaldos.