Política 22/05/2011

La CUP fa un salt

La Candidatura d'Unitat Popular creix en regidors en molts ajuntaments on ja tenia presència i entra a Girona, Banyoles i Reus. A l'àrea metropolitana, passen d'1 a 4 regidors a Molins de Rei

Redacció
2 min

BarcelonaLa Candidatura d'Unitat Popular (CUP) fa un salt considerable amb els resultats de les eleccions municipals d'aquest diumenge. El resultat més vistós és el de Girona, on entren per primera vegada amb 3 regidors, alhora que ERC perd de cop les quatre cadires que tenia al consistori.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però el creixement de la CUP es reflecteix en més territoris. També entren a Banyoles –on ja havien tingut representació anys enrere– amb 2 regidors i a Reus, on obtenen 1 cadira. En d'altres capitals de comarca, augmenten la seva representació: a Berga, passen de 2 a 3 regidors; a Manresa, de 1 a 2; a Vilanova i la Geltrú, d'1 a 3, i a Valls, d'1 a 3.

Tot i no ser capital de comarca, el salt també és molt notable a Molins de Rei, on passen d'1 a 4 regidors, en ple cinturó metropolità. En aquesta ciutat del Baix Llobregat, podrien tenir la clau de la governabilitat, ja que CiU i el PSC empaten a 5 regidors i la majoria absoluta és en els 11 regidors.

A Vilafranca del Penedès i a Vic, es mantenen amb 2 regidors, i a Mataró amb 1, totes dues capitals de comarca. També conserven la representació que tenien a Sant Celoni, 2 regidors.

En d'altres poblacions més petites, destaca l'entrada a Sant Esteve de Palautordera, amb 4 regidors, només dos menys que els 6 de CiU i tres més que l'únic regidor dels Independents per Sant Esteve. A Santa Maria de Palautordera, el poble del costat, també s'incorporen al consistori amb 2 regidors –hi ha guanyat CiU amb 5, el PSC n'ha obtingut 3 i ERC 1–.I el mateix a passat a Subirats, on també obtenen 2 regidors.

I també són altament simbòlics els 4 regidors que han aconseguit a Arenys de Munt, el poble on van néixer les consultes populars sobre la independència. Fins ara, tenien 1 regidor, Josep Manel Ximenis, un dels impulsors del 13-S, que ara aconsegueix tenir tres companys més al consistori. Han quedat empatats a 4 amb ERC –que creix de 3 a 4 regidors–. CiU, amb 3 regidors, tindrà la clau per decidir l'alcaldia. El PSC només ha obtingut 1 regidor.

A la ciutat de Barcelona, la CUP es presentava per primera vegada i ha obtingut 11.797 vots, una setantena més dels 11.729 que ha aconseguit C's, el partit d'Albert Ribera. Tanmateix, el 1,95% de vots obtinguts encara els ha deixat lluny del 5% que cal per entrar al consistori.

stats