Política 13/01/2018

Els anticapitalistes volen ser a la mesa del Parlament però renuncien a tenir grup propi

No han acceptat el diputat d'ERC perquè suposaria "garantir la governabilitat"

Ara
2 min
Els candidats de la CUP per a les eleccions del 21 de desembre, encapçalats per Carles Riera.

BarcelonaDesprés de més de dues setmanes de debat, el consell polític de la CUP va decidir ahir a Malgrat de Mar dues coses: renunciar al grup propi al Parlament i oferir-se a ser a la mesa en aquesta legislatura per garantir que s'hi reflecteix la "majoria republicana" de la cambra. "El conjunt de la militància i les organitzacions han decidit que la CUP vol col·laborar perquè hi hagi una majoria republicana a la mesa i, per tant, posarem a disposició un dels nostres diputats. Això sí, aquesta vinculació seria en els termes d'acció republicana i no d'autonomisme", va explicar la portaveu de la CUP, Núria Gibert, en declaracions recollides per l'ACN. Les assemblees territorials es van decantar per aquesta opció sempre que les prioritats del mandat siguin aplicar els objectius del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'entrada a la mesa de la CUP, però, està condicionada a l'impuls de dues comissions: una d'investigació sobre el referèndum de l'1 d'octubre i una altra d'estudi sobre la concreció i materialització de la República Catalana. Dues propostes que podrien brindar l'enèsim pols judicial amb l'estat espanyol i posar en risc els diputats que estan sent investigats al Tribunal Suprem per sedició i rebel·lió. JxCat havia ofert un dels seus dos llocs a la mesa als anticapitalistes per implicar-los en les institucions durant la pròxima legislatura. Després del sí condicionat de la CUP, el grup de Carles Puigdemont haurà de decidir si finalment fa efectiva la renúncia i es queda només amb una vicepresidència de la cambra. Fonts de JxCat van assegurar ahir a l'ARA que estaven disposats a parlar-ho i que la seva condició és només que es garanteixi la majoria independentista a la mesa del Parlament. Pel que fa a la resta de membres, està previst que ERC designi el president –el més ben posicionat és Ernest Maragall– i un secretari, mentre que un vicepresident i dos secretaris seran per als partits constitucionalistes. L'única opció de PSC, PP i Cs per canviar la majoria a la mesa seria obtenir el suport dels comuns, que ho han descartat.

D'altra banda, la militància va descartar acceptar el diputat que li oferia ERC per constituir-se en grup parlamentari. El partit considera que acabaria sent "moneda de canvi" per garantir l'estabilitat del Govern, fet que no estan disposats a acceptar. La CUP s'integrarà, doncs, al grup mixt amb el PP, que no ha aconseguit que PSC ni Cs li cedissin un dels seus diputats.

stats