NEGOCIACIÓ SOBIRANISTA
Política 24/12/2015

La CUP veu “escàs” el pla de xoc de JxSí

L’assemblea per decidir si s’investeix Mas, que reunirà 3.577 cupaires, es farà al final a Sabadell

Laia Vicens
3 min
Natàlia Sànchez i Xevi Generó, del secretariat,  van presentar els detalls de l’assemblea de la CUP.

BarcelonaNi el seu candidat a presidir la Generalitat és Artur Mas ni el pla de xoc que els ofereix Junts pel Sí és el que ells voldrien. Però, diumenge, en una assemblea que finalment serà a Sabadell, la CUP decidirà si la proposta d’acord és acceptable o bé és insuficient i opten per noves eleccions al març. Els cupaires van optar primer per no fer “valoracions polítiques” de la proposta d’acord, però ahir el president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, va admetre a TV3 que el document té “mancances” perquè queda lluny del programa polític dels cupaires i va lamentar que els 270 milions del pla de xoc són “escassos” davant dels 3.000 milions que preveu el seu projecte social. Ara bé, tant ell com la diputada Anna Gabriel, que va reconèixer a RAC1 que “no és qualsevol cosa el que s’ha generat”, van emplaçar l’assemblea a prendre la decisió final.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la pràctica, i tenint en compte que ningú a la CUP investiria Mas d’entrada, la clau de volta és el document de 61 pàgines que Junts pel Sí ha posat sobre la taula com a última oferta. I, en aquest punt, la divisió és notòria al partit. “No s’aguanta per enlloc”, afirma un membre destacat. “No és el nostre programa de govern però si anem a eleccions no tindrem ni independència ni pla de xoc”, indica un altre, que admet que “CDC ha cedit força”. “Diumenge es veurà si és suficient”, afegeix.

L’assemblea se celebrarà finalment a Sabadell, perquè els inscrits superaven l’aforament previst a Girona. El cert és que el nombre de participants ha desbordat les previsions dels organitzadors: s’hi van apuntar fins a 4.022 persones -a Manresa n’hi van participar 1.254-, tot i que finalment seran 3.577 les que tindran dret a vot en la cita més decisiva de la formació. És el nombre final després d’eliminar els noms duplicats i els d’aquelles persones que no tenien l’aval de cap assemblea municipal. Segons van explicar Xevi Generó i Natàlia Sànchez, del secretariat nacional, les assemblees locals han hagut de confirmar que els inscrits al primer formulari participen activament al projecte municipalista de la CUP. S’ha demanat el mateix a les altres organitzacions de la Crida Constituent que també acudiran al debat.

Si el 25% dels militants ho demanen -se’ls demanarà l’opinió en el moment de recollir l’acreditació-, la votació es farà secretament (a través d’una cinquantena d’urnes, i no de comandaments a distància com estava previst), però, si no, es farà a mà alçada. En qualsevol dels dos casos el procediment serà el mateix: un sistema de votacions eliminatòries successives d’acord amb quatre escenaris, dos dels quals passen per investir Mas i els altres dos per assumir noves eleccions. Ara bé, encara que d’entrada la formació s’aboqui a un escenari binari -David Fernàndez ho qualifica de “Mas o març”-, el secretariat nacional nega que el partit estigui al llindar de la “fractura”.

Investidura per Cap d’Any

Dimarts en roda de premsa, la CUP va admetre que, en cas que l’assemblea tombi la proposta d’acord, no espera cap gest de Junts pel Sí. “Si no han proposat un altre candidat fins ara...”, va dir Albert Botran.

Ahir, en canvi, Baños va voler donar un últim missatge a Junts pel Sí en dir que “valorarien” qualsevol oferta que els fessin. De fet, el portaveu de Junts pel Sí, Raül Romeva, va dir a TV3 que, si els cupaires voten no a Artur Mas, caldria “valorar els diferents escenaris”. Si semblava que les paraules de Romeva obrien la porta a un candidat alternatiu en cas que la CUP veti per enèsima vegada Mas, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, va descartar aquest escenari i va avisar que si la CUP vota no, es convocaran noves eleccions al març. En canvi, si hi ha acord, fonts tant de la CUP com de Junts pel Sí admeten que el ple d’investidura podria ser abans de Cap d’Any. Passi el que passi diumenge, els últims dies del 2015 seran d’alt voltatge.

stats