Política 19/03/2016

La CUP forçarà JxSí a pronunciar-se sobre la "vigència" de la declaració del 9-N i la desobediència al TC

L'esquerra anticapitalista registra una moció al Parlament en què insta el Govern a presentar un pla d'execució de l'annex de la declaració de ruptura. Demòcrates de Catalunya demana als dirigents de CDC que siguin "clars" amb el suport a la independència

Ara
2 min
Anna Gabriel i Benet Salellas (CUP) en una reunió al Parlament el 19 d'octubre del 2015 / ACN

BarcelonaLa CUP vol un compromís explícit de Junts pel Sí amb la declaració rupturista del 9 de novembre passat. Ahir, l'esquerra anticapitalista va registrar una moció al Parlament –que es debatrà pròximament– en què instava totes les formacions polítiques a declarar "vigent" la declaració independentista anul·lada pel Tribunal Constitucional. També demana al Govern que en un termini de 30 dies presenti un "pla d'execució" dels annexos de la resolució independentista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La moció cupaire, a la qual ha tingut accés l'agència Efe, pretén que Junts pel Sí (JxSí) introdueixi en els comptes d'aquest 2016 una partida pressupostària per finançar la fase preconstituent del procés, previst en el full de ruta.

Però el text de la CUP no es queda aquí. A banda de forçar el pronunciament de CDC i ERC altra vegada sobre la declaració del 9-N, demana que el Govern desatengui els requeriments de l'Audiència Nacional, que persegueix els ajuntaments que han reproduït i aprovat la resolució rupturista. De fet, la moció de la CUP dóna suport explícit a tots els ajuntaments que estan en el punt de mira per haver aprovat resolucions independentistes.

En aquest sentit també fa una petició als Mossos d'Esquadra: que no executin aquest tipus de requeriments referits al procés de desconnexió com a policia judicial.

La moció pot enrarir les relacions entre JxSí i els cupaires perquè, registrant-la al Parlament, l'esquerra anticapitalista força CDC i ERC a pronunciar-se explícitament per la desobediència, ja que el primer punt explicita que no s'"atendrà" la sentència del TC que declara inconstitucional la resolució del 9-N. Ara bé, la setmana passada, el Parlament ja va rebutjar acatar la suspensió de la conselleria d'Exteriors per part de l'alt tribunal.

Demòcrates demana a CDC claredat sobre la independència

El cap de files de Demòcrates de Catalunya i diputat de JxSí, Antoni Castellà, ha fet una petició explícita aquest dissabte als seus socis de coalició al Parlament. Ha demanat als dirigents de CDC que siguin "clars" sobre el suport a la independència perquè pot induir a error i a donar un missatge ambigu als ciutadans –Rull, per exemple, va defensar que en el partit també hi siguin els que votarien 'no' en un referèndum.

En declaracions a RAC1, recollides per Europa Press, ha afirmat que els partits que es van presentar a les eleccions del 27-S amb un programa independentista han de tenir el camí fixat.

"L'objectiu és convèncer el màxim de gent però no diluir-nos com a formació", ha expressat Castellà, que ha deixat clar que Demòcrates no caurà en el camí de la ambigüitat. "Tenim molt clar el mandat i tota aquesta legislatura té un únic objectiu, que és convertir-nos en un estat independent", ha assenyalat, i ha avisat de la responsabilitat del Govern en la percepció de la gent que es pari el procés sobiranista.

stats