Política 21/03/2019

La CUP vol posar els ajuntaments al servei de l'autodeterminació davant la paràlisi del Govern

La formació confia en duplicar els 400 regidors actuals

Xavi Tedó
3 min
La CUP es presenta com l'única opció rupturista en el tret de sortida de les eleccions municipals

BarcelonaEls municipis tenen un paper clau, segons la CUP, en la construcció nacional i la transformació social dels Països Catalans i Carles Riera, diputat de la CUP, ha defensat avui que prioritzen les eleccions municipals per posar els ajuntaments "al servei de l'autodeterminació i la desobediència civil" davant d'un "Govern que no només no avança cap a la República sinó que no governa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant l'acte 'Municipis valents per canviar-ho tot' que ha tingut lloc aquest vespre a les Cotxeres de Sants de Barcelona, Riera ha argumentat que la transformació social ni l'exercici de l'autodeterminació "passen per Brussel·les ni Madrid", sinó per la necessitat que "els ajuntaments es converteixin en murs de dignitat, resistència y lluita per la República".

Riera, que ha tancat l'acte municipalista, ha denunciat la manca de voluntat dels grans partits independentistes en materialitzar la República. "El Govern va malbaratar la revolució democràtica de l'1 i el 3 d'octubre i la repressió i el 155 van fer la resta", ha lamentat abans de fer una crida a convertir els municipis en llavor de la República i reiterar que "l'únic camí possible és el de la mobilització i el de la unilateralitat".

Riera ha entrat en el debat, d'aquesta manera, que ha obert la decisió de Poble Lliure de presentar-se al Congrés, tot i el rebuig de la CUP. "La nostra batalla política principal és en el nostre territori plantant cara a l'Estat municipalizant els serveis públics bàsics, guanyant sobiranies, plantant cara a l'autonomisme i a la repressió", ha defensat.

Amb tot i amb la voluntat d'enterrar la destral de guerra, el diputat ha assegurat que la CUP no pretén "confrontar-se a aquells que legítimament creuen que podran fer polítiques de bloqueig" al Congrés dels Diputats, tot i que considera que no es poden fer perquè el bloqueig a l'autodeterminació ja l'imposen PSOE, PP, Cs i Vox. En aquest sentit, ha sentenciat que "l'autodeterminació vindrà de la unilateralitat i la desobediència".

Duplicar la representació

Riera ha fet aquestes declaracions en el tret de sortida de la campanya de les municipals en què la CUP espera seguir creixent després de passar de 101 a 385 regidors i de quatre alcaldies a participar en més d’una trentena d’equips de governs –amb vint alcaldes o alcaldesses– en les últimes eleccions municipals.

Amb la voluntat de reivindicar l'obra de govern o les mesures que han promogut des de l'oposició als ajuntaments, caps de llista de diferents localitats han tret pit per la gestió realitzada i s'han mostrat confiats en millorar els resultats. "Duplicarem el nombre de regidors", ha exclamat Lluc Salellas, cap de llista de Girona, que ha afegit que esperen guanyar a la seva ciutat. "No tenim por de la repressió i volem assumir el repte de governar com ja fem en diferents municipis", ha afegit Salellas.

Laia Estrada, cap de llista per Tarragona, ha assenyalat la lluita contra la corrupció que abanderen els cupaires. "Som la pedra a la sabata de la sociovergència, som el lleixiu contra la putrefacció del règim perquè no hi som per viure de la política sinó per fer política", ha destacat. "No som iguals que la resta de partits, si ens detenen no serà per corrupció, ens detindran per posar el cos per defensar les lluites que calguin", ha subratllat abans de sentenciar: "Som garantia de fer net".

Aleix Auber, alcalde de Capellades, ha advertit que la repressió no aturarà la lluita "contra les velles estructures de poder", tot i reconèixer que "les institucions les alimenten". "Sabem governar i som la garantia contra el treball clientelar i els tractes a favor que han convertit els ajuntaments en uns llocs opacs", ha destacat l'alcalde abans de denunciar: "Els fem nosa i per això molts dels que diuen que ens donen la mà conspiren contra nosaltres".

Gabriela Serra, exdiputada de la CUP-CC, ha destacat el tarannà rebel del poble que ha permès guanyar drets i l'ha reivindicat com un principi inherent de l'organització. "Nosaltres som CDR, benvinguda sigui la rebel·lia si és per exercir els nostres drets", ha reblat Serra, que ha fet una crida a "fer la rebel·lió de la desobediència".

Dic de contenció contra el feixisme

Anna Saliente, cap de llista de Barcelona, ha avisat que seguiran lluitant des de baix contra el poder. "Som l'oposició a la marca Barcelona, un model construït per les elits, i seguirem sent el dic de contenció contra el capitalisme, el masclisme o el feixisme que no és només Vox, sinó tots els partits que sustenten el règim".

Maria Ballester, membre del secretariat nacional, ha subratllat que el programa municipal de la CUP se sustenta en l'autotutela de drets. "És un instrument de ruptura per convertir en inclusives les nostres ciutats i pobles contra els cacics i els oligopolis recuperant els serveis públics", ha ressaltat la dirigent d'Arenys de Munt.

Rosa Peñafiel, cap de llista de Lleida, ha afirmat: "Som els hereus del fil roig," i ha assenyalat que volen "fer trontollar les estructures de poder". Núria Gibert, alcaldable per Sant Cugat, ha denunciat l'apoltronament de la classe política. "L'esquerra tradicional està esgotada i juga al joc de les cadires quan el nostre objectiu és fer passar tot el poble per les institucions".

stats