Política 10/06/2012

Josep M. Corominas: "Cal imaginació per trobar solucions viables"

Elisabet Escriche
2 min
"Cal imaginació
 Per trobar solucions viables"

OLOTPressupost: 26,57 milions d'euros

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iniciatives:

  1. Remodelació del mercat municipal en col·laboració amb paradistes i la iniciativa privada. Preveuen crear 60 nous llocs de treball.
  2. Reobertura de l'antiga depuradora, ara tancada, per ampliar l'escorxador. 100 llocs de treball nous.

Aconseguir el finançament per remodelar la plaça del Mercat i alhora potenciar el teixit comercial urbà de la ciutat era el repte que tenia sobre la taula el nou equip de govern de l'Ajuntament d'Olot (33.725 habitants), de CiU, quan fa un any va aconseguir l'alcaldia. Certament, no era una fita fàcil d'assolir en un moment de severes restriccions pressupostàries. Les obres costen entre set i vuit milions d'euros, una xifra inassumible en l'actual context per les arques municipals. Com pràcticament tots els ens locals del país, Olot ha vist com es desplomaven els ingressos com a conseqüència de l'esclat de la bombolla immobiliària que ha arrossegat l'economia del país.

La fórmula per la qual ha optat és la incorporació d'una gran superfície al mercat. "Alguns mercats de Barcelona s'han remodelat seguint aquest model", explica l'alcalde, Josep Maria Corominas. Sovint n'hi ha prou a estar atent a les experiències exitoses d'altres indrets.

El concurs per al mercat municipal d'Olot l'ha guanyat la cadena de supermercats Mercadona, que es farà càrrec d'un cànon inicial d'un mínim de 3 milions d'euros que es destinarà a la remodelació del mercat i d'un altre per a l'ús de l'aparcament de 6.000 hores mensuals a 1 euro l'hora. Aquest mateix mes de juny, l'Ajuntament d'Olot té previst convocar el concurs del projecte de remodelació del mercat, l'execució de les obres i la seva explotació durant 40 anys.

Al setembre es decidirà l'empresa guanyadora i començaran les obres. La previsió és enllestir-les el 2014. Amb el nou equipament, el govern municipal preveu que es crearan 60 nous llocs de treball. El nou mercat passarà a tenir tres plantes: a la superior hi haurà paradistes i nous serveis de restauració; a la resta, el supermercat i l'aparcament.

Els paradistes del mercat han beneït la fórmula. "Fa 35 anys que es va fer el mercat i les instal·lacions s'han quedat obsoletes. Cal un rentat de cara", explica el seu portaveu, Jordi Vilarrasa. El col·lectiu està convençut que la incorporació del supermercat, a part de finançar el projecte, ajudarà a complementar l'oferta. Una opinió que també comparteix l'alcalde: "Suposarà un pol d'atracció al producte dels paradistes de cara al consumidor". "Davant l'actual context econòmic cal buscar solucions imaginatives i aquesta és la més viable per a l'Ajuntament", deixa clar Corominas.

Ampliació de l'escorxador

A més, el consistori està decidit a evitar que es perdi l'escorxador d'Olot, en risc davant les dificultats perquè la depuradora actual pugui assumir el sanejament de les aigües que es deriva de l'ampliació que projecten els propietaris de l'escorxador. L'Ajuntament ha optat per donar en concessió l'antiga depuradora de la ciutat, ara tancada i sense ús, per posar-la a disposició de l'escorxador, que amb l'ampliació es preveu que arribarà a crear 100 nous llocs de treball a Olot. En temps de dificultats, qualsevol recurs, per molt que hagués pogut semblar caduc, és optimitzable.

stats