Política 14/05/2018

Calendari de l'última setmana amb el 155 a Catalunya

Un cop es faci efectiva la formació de Govern s'aixecarà la intervenció de la Generalitat

Ara
2 min
Torra durant el seu discurs per al ple d'investidura

BarcelonaUna acció en desencadena una altra i, si el calendari es compleix amb normalitat, aquesta podria ser l'última setmana amb l'article 155 vigent a Catalunya. Un cop Carles Puigdemont va decidir proposar la candidatura de Quim Torra, els engranatges van tornar a girar i, tot i que la decisió última sobre els terminis la controla el govern espanyol, que encara és qui dirigeix la Generalitat, de moment els pronòstics s'estan complint.

Investidura en segona volta

Tal com havia previst Puigdemont, Torra ha estat investit pel Parlament aquest dilluns en segona volta. Per arribar fins aquí, la CUP ha hagut de deliberar: les bases de la formació anticapitalista dubtaven entre l'abstenció dels seus quatre diputats i que votessin 'no' al candidat, amb la qual cosa no hauria pogut ser investit. Un cop van decidir, ahir, abstenir-se, el candidat ha estat investit amb una majoria de 66 vots favorables que superen els vots en contra de Ciutadans, el PSC i el PP.

El rei signa el nomenament

Perquè Torra pugui ser oficialment el 131è president de la Generalitat cal que el rei Felip VI sancioni la investidura. En principi, podria fer-ho demà mateix. En el cas de la investidura d'Artur Mas va fer-ho quatre dies després de la votació del Parlament. En el cas de Puigdemont, l'endemà mateix. Un cop el rei la signi, l'elecció de Torra quedarà automàticament reconeguda per les institucions de l'Estat.

Publicació al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya'

D'acord amb la llei de presidència i del Govern, el nomenament del president s'ha de publicar al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya'.

Presa de possessió

El nomenament de Torra només tindrà "efectes" a partir de la presa de possessió del càrrec de president de la Generalitat, que podria tenir lloc dimecres mateix i, segons el reglament, "ha de tenir lloc en el termini de cinc dies a partir del nomenament".

Nomenament dels consellers

Un cop nomenat president de la Generalitat, Torra podria nomenar dijous mateix els consellers del seu Govern. Elsa Artadi i Pere Aragonès en seran els puntals, i també s'intentarà que Jordi Turull, Josep Rull i Lluís Puig hi ocupin càrrecs simbòlics.

El 155 decau

A partir de a formació el nou executiu, el 155 deixarà de ser vigent. També s'aixecarà el control de les finances catalanes, vigent des de juliol de 2017, per recuperar la situació anterior, amb el control del fons de liquiditat autonòmic (FLA). Malgrat les reticències que Ciutadans ha expressat els últims dies a aixecar el 155 amb el nou Govern, el PP ha recordat al partit taronja que l'acord pres pel Senat quan es va decidir aplicar l'article implicava retirar-lo un cop es formés un nou Govern, i que la seva finalitat última era la convocatòria d'eleccions. Per tant, aquesta setmana mateix es pot posar fi a la vigència de l'article de la Constitució.

stats