Política 25/07/2019

Calvo i Echenique escenifiquen el bloqueig de les negociacions a les portes de la segona votació d'investidura

La vicepresidenta en funcions carrega contra Podem: "Ens han exigit, literalment, el govern"

Ruth Pérez Castro
3 min
El candidat socialista a la Presidència, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, durant la segona jornada del debat d'investidura

BarcelonaA poc més de quatre hores per a la segona votació de la sessió d'investidura de Pedro Sánchez, les negociacions entre el PSOE i Unides Podem estan bloquejades. Si més no, així ho han escenificat aquest matí les dues cares visibles [la vicepresidenta en funcions Carmen Calvo i el diputat lila Pablo Echenique] dels equips que durant gairebé tres mesos han intentat traçar un camí que permetés, per primera vegada a la història, conformar un govern de coalició a l'estat espanyol. Les converses, però, s'havien intensificat en les últimes 48 hores després de la primera fase del debat d'investidura, però el resultat ha sigut "cansament i decepció", segons ha explicat la vicepresidenta en funcions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Podem ens ha demanat, literalment, el govern", ha exposat Calvo en declaracions a la Cadena SER, des d'on ha lamentat que la formació lila no hagi virat ni un mil·límetre les seves aspiracions. "No han volgut negociar", ha etzibat la socialista, que ha reflexionat: "Pretenien negociar des d'una posició que no tenien i obviant els resultats a les urnes". En aquest sentit, Calvo ha recordat que Unides Podem "s'ha mantingut inamovible" des de dissabte passat, quan van presentar un primer document que, ha reblat, "asseguraven que només era un primer aproximament per començar a negociar, que podia variar".

"Fa molts anys que negocio i si hi ha res que hagi après és que cal tenir sempre present el principi de realitat", ha advertit la vicepresidenta. Un criteri que, a parer dels socialistes, "ells [Unides Podem] han perdut".

I mentre que des del PSOE han lamentat les "exigències irreals" de la formació lila, els de Pablo Iglesias es planyien pocs minuts abans que els socialistes "haguessin decidit trencar les negociacions". Així ho ha expressat el diputat Pablo Echenique a la mateixa emissora, des d'on ha escomès contra els seus eventuals futurs socis de govern: "En comptes de carregar-nos la culpa, haurien d'haver intentat conformar govern fins a l'últim minut".

L'entrebanc de les carteres ministerials

"A priori, els ministeris que ens ofereixen sonen bé", ha admès Echenique, en referència a les informacions que ahir van filtrar els socialistes a última hora de la tarda i que preveien atorgar a Podem les carteres d'Habitatge i Economia Social; Sanitat, Assumptes Socials i Consum, i Igualtat. Una oferta que, a ulls dels lila, amaga un parany: "A la pràctica no tenen competències reals", ha advertit el diputat de Podem.

"Nosaltres no volem ni projecció política ni entrar a un govern a qualsevol preu", ha argumentat Echenique, sinó que "volem poder aplicar polítiques públiques que millorin la vida de la gent", ha sentenciat. Ara bé, les desconfiances dels socialistes en aquestes paraules són latents. "Va exigir les àrees nuclears de qualsevol executiu", ha exclamat la vicepresidenta en funcions, en al·lusió a la conversa que, segons ha apuntat, van mantenir ahir els dos líders de les formacions -Pedro Sánchez i Pablo Iglesias- a última hora de la tarda.

Una petició a què el socialista s'hauria negat en rotund. "Si ho haguéssim acceptat, ni tan sols podríem aplicar el nostre programa electoral", ha justificat Calvo. "Els demanem realisme", ha insistit la socialista. Al llarg de les negociacions, Podem havia reclamant cinc ministeris de l'àmbit social i econòmic, així com una vicepresidència per coordinar-los.

Última oportunitat abans de setembre

Aquest dijous el Congrés de Diputats acollirà la segona jornada de la sessió d'investidura del candidat socialista a la presidència del govern espanyol, que dimarts va resultar fallida. Malgrat la insistència d'ERC i les demandes de "responsabilitat" que el seu portaveu, Gabriel Rufián, ha llançat als dos partits en les últimes hores, les dues forces negociadores no veurien cap possibilitat.

"No entenem per què van decidir trencar les negociacions a última hora. Ahir encara teníem temps", ha apuntat Echenique. "Dubto que aquest matí puguem tancar res. No crec que tinguin cap voluntat", ha sentenciat el diputat d'Unides Podem. Una percepció que també ha compartit la vicepresidenta del govern en funcions, tot i que amb retrets.

"Va costar-nos fins a tres hores que Podem ens agafés ahir el telèfon", ha manifestat Calvo, que ha defensat que la seva formació "sempre ha sigut la que ha aixecat el telèfon". "Els ciutadans han de saber tota la veritat", ha conclòs.

stats