Política 26/10/2019

Calvo referma la negativa a parlar amb Torra i suggereix que no és un president "demòcrata"

Sánchez no li agafarà el telèfon mentre la prioritat sigui "trencar la unitat territorial"

Quim Bertomeu
3 min
La vicepresidenta Carmen Calvo i la presidenta del Congrés Meritxell Batet en un acte del PSC.

BarcelonaEl president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, no agafarà el telèfon al president de la Generalitat, Quim Torra. Ho ha dit a Barcelona la vicepresidenta de l'executiu, Carmen Calvo, que ha refermat la negativa a parlar amb Torra i ha elevat el to contra ell, suggerint avui que no és un president "demòcrata".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'argument inicial de Calvo ha sigut que el govern espanyol no pot parlar amb un president de la Generalitat que té com a prioritat "trencar la unitat territorial d'Espanya". "No podem parlar d'això", ha insistit. A partir d'aquí, ha considerat que el cap de l'executiu català vol "trencar les regles unilateralment", i l'ha portat a concloure que és una posició que va en contra de la democràcia. Tot aquesta argumentació li ha permès suggerir que Torra no és un president demòcrata: "Primer s'ha de ser demòcrata i després es poden tenir idees polítiques. Primer s'ha de ser demòcrata per sostenir la democràcia, i alguns principis no són democràtics quan es proclamen de manera tan banal".

L'autodeterminació "no existeix"

Calvo ha insistit que el dret a l'autodeterminació "no existeix ni en aquesta democràcia ni en cap altra", donant a entendre que, mentre aquesta sigui la prioritat del president Torra, la comunicació continuarà tallada. Ha defensat que l'actitud del govern espanyol no sempre ha sigut aquesta i ha recordat que Sánchez, en el passat, "ha agafat el telèfon a Torra en moltíssimes ocasions". També ha rememorat la reunió entre els dos presidents del desembre del 2018 al Palau de Pedralbes i que el consell de ministres es va reunir a Barcelona. La defensa del govern espanyol de no parlar amb Torra trobarà l'empara del PSC en la pròxima campanya.

Calvo ha fet equilibris entre negar el diàleg amb Torra i, a la vegada, assegurar que el PSOE és el partit que més ha volgut dialogar amb la Generalitat mentre ha governat Espanya. Així, s'ha mostrat oberta a reprendre el diàleg amb la Generalitat si és per parlar "del Corredor Mediterrani, la qualitat dels serveis públics, dels funcionaris i de la professionalitat dels Mossos d'Esquadra". Sobre el capítol dels Mossos, ha assegurat que comprenia que hi hagi catalans que "no vulguin entendre i acceptar la sentència", però no que "les institucions animin a la violència".

Els presidents espanyol i català, Pedro Sánchez i Quim Torra, reunits aquest dijous al palau de Pedralbes

La vicepresidenta ha conclòs que, quan a Catalunya "tot estigui ordenat de manera raonable", es tornarà a visualitzar que el seu govern "no li ha negat la paraula ni el diàleg".

"L'herència" de Rajoy

Calvo també ha recorregut a la tàctica d'agitar l'espantall de la dreta. La tesi és, de nou, que si torna a governar la dreta tot pot anar a pitjor en el conflicte polític català. En plena precampanya de les eleccions generals, ha reivindicat el PSOE com "l'únic" partit que pot garantir l'encaix de Catalunya amb la resta d'Espanya, i ha criticat "l'herència" que va deixar el govern de Mariano Rajoy en aquesta qüestió. En al·lusió al PP, Cs i Vox, ha recordat que el PSOE es diferencia d'ells, entre més coses, perquè no demana un 155 "perpetu, interminable i dur". "Aquest partit –el PSOE– és la garantia de la sortida raonable, pacífica i democràtica que Catalunya ha de tenir", ha resumit. Calvo ha situat el partit socialista com el que ofereix receptes diferents de les de les dretes i, a la vegada, d'un independentisme que "ha mentit i ha cansat a una part de la societat catalana".

Homenatge a Dolors Renau

Calvo ha vingut fins a Catalunya per participar en un homenatge del PSC a la pedagoga i exdiputada del PSC Dolors Renau, que va morir l'estiu passat. El partit socialista ha remarcat el caràcter lluitador, democràtic i feminista de Renau. El líder del PSC, Miquel Iceta, ha destacat que la política socialista va ser una dona "precursora i feminista" que va fer una societat millor. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha aprofitat l'avinentesa per carregar contra aquells que es refereixen a Espanya com un estat repressor. "Molta de la gent que avui utilitza constantment la paraula repressió no la van viure", ha remarcat, per demanar-los després que "respectin qui sí que va viure en un estat repressor on no hi havia ni llibertats ni igualtat".

stats