Política 14/12/2018

El Govern s'obre a negociar una reunió Torra-Sánchez el 21-D

En resposta a la carta de Calvo, Aragonès reitera "la voluntat d'avançar en el camí del diàleg"

Ara
2 min
El guió ja està escrit

MadridLa Moncloa ha demanat formalment una reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra el 21 de desembre amb motiu de la celebració del consell de ministres i el Govern ja ha respost que està obert a negociar la trobada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una carta de la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Carmen Calvo, adreçada al vicepresident del Govern, Pere Aragonès, s'ha insistit en celebrar una reunió entre els dos presidents. "Seria convenient que tots dos poguessin mantenir una trobada en la qual reprendre el camí del diàleg constructiu que ha de fonamentar la relació entre els nostres governs", opina la vicepresidenta.

En la resposta, el vicepresident Aragonès ha reiterat a Calvo la predisposició del Govern a recuperar "el camí del diàleg" i a "trobar els termes i els continguts" per poder fer efectiva la reunió pendent entre el mandatari català i l'espanyol. Una oferta que, segons fonts de la vicepresidència, es manté vigent independentment del format que s'acabi escollint.

Aragonès també ha comunicat a la vicepresidenta espanyola que, pel que fa a la col·laboració en les tasques vinculades a la preparació i el desenvolupament de la reunió, els departaments implicats "treballen en coordinació" amb la delegació de l'executiu estatal a Catalunya.

Una cimera de govern a govern

Fa dies que el govern espanyol reclama aquesta trobada –asseguren que és "habitual en aquestes situacions" que es reuneixin els dos presidents–, però la Generalitat busca un altre format: una cimera de govern a govern en què participin, no només els dos presidents, sinó que també estiguin presents els ministres i els consellers. De tota manera, des del Govern adverteixen que la cimera només tindria sentit si es posessin "tots els temes sobre la taula".

De fet, aquest divendres la consellera de la presidència, Elsa Artadi, ha insistit que en la trobada s'ha de poder "parlar de tot" i ha rebaixat les seves exigències sobre el format de la trobada. "Sempre hem apel·lat al diàleg, el format no ha de ser al centre de la qüestió, sinó que es pugui parlar de tot i amb una actitud constructiva", ha afirmat en declaracions als mitjans de comunicació -recollides per l'ACN- des de Berlín abans de pronunciar una conferència a la capital alemanya.

Dijous, però, la portaveu del Govern va dir que Sánchez ja es podia oblidar de trobar-se amb Torra si només havia de servir perquè el president català "ensenyés el Palau de la Generalitat" al líder socialista. No va descartar una reunió, però, si s'hi posava sobre la taula el "contingut".

"Col·laboració" per al consell de ministres

Les mobilitzacions que es preparen per protestar contra el consell de ministres del 21 de desembre a Barcelona preocupen al govern espanyol i, en aquest context, Calvo, a més de la carta que ha fet arribar a Aragonès, n'ha enviat una altra a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la qual pressuposa que tindrà el seu suport per garantir la seguretat de l'esdeveniment.

"Et vull agrair per endavant la col·laboració que, com en cada ocasió que la nostra activitat es desenvolupa a Barcelona, l'Ajuntament ofereix", diu Calvo a la carta. "Quedem a la teva disposició per a qualsevol qüestió que consideris oportú plantejar", afegeix la ministra.

stats