Política 02/05/2019

Calvo, la més ben situada per presidir el Congrés

María Jesús Montero la rellevaria a vicepresidència

Ara
2 min
L’actual vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ahir atenent els mitjans des de Còrdova.

MadridL’aposta del futur president espanyol, Pedro Sánchez, per mantenir un “govern de continuïtat” podria experimentar alguns retocs. Més enllà del relleu inevitable de Josep Borrell, que deixarà la cartera d’Exteriors per anar-se’n al Parlament Europeu després de les eleccions del 26 de maig, la vicepresidenta en funcions Carmen Calvo és, ara per ara, la més ben situada per ocupar la presidència del Congrés de Diputats, segons apunten alguns dirigents del PSOE esmentats per Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nomenament significaria un canvi important de l’executiu perquè la vicepresidenta és una de les columnes vertebrals del gabinet. Calvo forma part del cercle de màxima confiança del president des que es va sumar al seu equip per a la batalla de les primàries del PSOE el 2017: com a experta constitucionalista es va encarregar de negociar amb la llavors vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, l’aplicació del 155 a Catalunya; i ja com a vicepresidenta, després de la moció de censura a Rajoy, Sánchez li va encarregar de reprendre les negociacions amb el Govern.

Pilotes fora

Calvo va assegurar aquest dijous que el seu futur era una qüestió que no li havia preocupat mai en la vida ni tampoc ara “a aquestes altures” perquè -va afegir- viu la política d’una manera “apassionada”. En declaracions als periodistes des de Còrdova, Calvo va subratllar que mai s’ha preocupat pels càrrecs que pugui ocupar perquè té una concepció de la política “gairebé romàntica”.

La vicepresidenta en funcions va destacar que continuava “treballant” per portar qüestions al consell de ministres i, per tant, “gairebé” ni s’assabenta d’aquestes “travesses”, que “ben poc” l’afecten. “Tant me fan”, va sentenciar mirant de tancar el debat davant la insistència dels mitjans. Sigui com sigui, el temps pressiona, perquè el 21 de maig s’han de constituir les noves Corts sorgides del 28 d’abril i caldrà votar les presidències i les meses del Congrés i del Senat.

Altres dirigents socialistes sostenen que, en el cas que Sánchez opti per Calvo, la vicepresidència la podria assumir la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, que va adquirir una gran importància en els deu mesos que va durar l’executiu. Alguns sectors del PSOE ja van especular fa alguns mesos amb aquest relleu quan Borrell mostrava reticències a encapçalar la candidatura europea i proposaven Calvo, que havia de ser substituïda per Montero. D’altra banda, l’actual presidenta del PSOE, Cristina Narbona, que va encapçalar la llista a la cambra alta per Madrid, podria ser la nova presidenta del Senat.

stats