LA GOVERNABILITAT DE CATALUNYA
Política 08/06/2012

Camacho exigeix a Mas que faci pinya amb Rajoy

Sara González
3 min
DIFÍCIL DICOTOMIA 
 Alícia Sánchez-Camacho  vol trobar el punt mig entre l'oposició dura i la de mà estesa que li dóna centralitat.

BARCELONASi bé el paper d'interlocutora entre el Govern i l'executiu de Mariano Rajoy ha estat més secundari del que hauria volgut a l'hora d'aconseguir contrapartides, la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, sí que té la missió d'actuar de frontissa quan la Moncloa se sent mínimament incomodada per CiU. Ja fa dies que la líder dels populars adverteix Artur Mas que vagi amb peus de plom i no toqui el voraviu a Rajoy, molt enfeinat per la batalla econòmica. Però ahir, a més, va amenaçar de trencar les regles del joc de la lleialtat si CiU segueix demanant "impossibles" a Rajoy. Si els convergents demanen la gratuïtat dels peatges de l'AP-7, els populars demanaran el mateix amb els de la Generalitat, i així successivament. La consigna: ull per ull, dent per dent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'un any i mig de legislatura ajudant Artur Mas a no naufragar en qüestions cabdals com els pressupostos, el PP comença a traçar línies vermelles per deixar clar que la mà estesa té límits si el president no rema en el mateix sentit que Rajoy per sortir de la recessió.

De fet, que CiU rebutgi per complet els pressupostos espanyols perquè consideren que condemnen Catalunya a un greuge a nivell d'inversions és una espina que Camacho té clavada. Ahir va reivindicar "l'esforç" que fa l'Estat pressupostant 1.250 milions en infraestructures catalanes i comprometent-se a construir el corredor mediterrani en el pas per Catalunya. També va defensar que la quantitat que s'invertirà és similar a la que rebran altres autonomies i va instar el Govern a comprendre que, així com la Generalitat ha hagut de limitar el pressupost de Territori i Sostenibilitat, l'executiu espanyol ha hagut de fer exactament el mateix.

Empatia amb el govern espanyol

"No es pot obligar el PP català a acceptar els ajustos dels pressupostos de la Generalitat i després anar a demanar el tot o res a Madrid i no acceptar que els de l'Estat també són uns pressupostos d'austeritat i d'emergència", va afirmar Camacho. Així, fent una crida a l'empatia, la dirigent popular va demanar "lleialtat, responsabilitat i coherència".

En aquest paquet de peticions també hi entra que Mas lligui curt Josep A. Duran i Lleida al Congrés. I és que una de les propostes de CiU a Madrid és demanar la gratuïtat dels peatges de l'AP-7, que corresponen a l'Estat, com un petit gest per calmar l'efervescència del #novullpagar. "Si es comencen a demanar coses impossibles o molt complicades, nosaltres actuarem de la mateixa manera", va etzibar Camacho, que dimecres ja va advertir també que portar al Tribunal Constitucional el decret sanitari no és una bona carta de presentació per negociar l'acord del pacte fiscal.

Però, lluny d'actuar com els seus homòlegs bascos -el PP d'Euskadi va retirar el suport al lehendakari Patxi López per recórrer al TC el decret-, la líder del PP vol aconseguir la difícil fita de trobar el punt just entre ser un partit d'oposició que no en deixi passar ni una -i no que el Govern se n'aprofiti en funció de les seves necessitats, com ja va passar entre el 1999 i el 2003 mentre el PP no es rebotava per no facilitar el camí a Pasqual Maragall- i mantenir el paper de centralitat que ha guanyat facilitant la tasca del Govern.

Així doncs, d'una banda, els populars estan greixant una campanya que començarà en les pròximes setmanes per denunciar "la incompetència" del Govern en la gestió de la crisi, ja que consideren que no poden seguir en silenci mentre CiU incompleix punts importants de l'acord de pressupostos. Aquesta campanya, però, serà més light durant tota la negociació del pacte fiscal i s'intensificarà a la tardor coincidint amb el debat de política general. Amb el lema "Dret a saber", s'esmerçaran a destapar el que consideren enganys als catalans a través de mítings, cartells i xarxes socials, una campanya que adobarà el terreny per a unes eleccions que donen per fet que s'avançaran a la primavera de l'any que ve.

Abstenció per no quedar aïllats

D'altra banda, responent a la dicotomia en què pretén moure's Camacho, el PP no vol reviure l'aïllament de l'Estatut i, per tant, quedar exclòs de l'acord del pacte fiscal. Per poc que puguin, i fonts del partit asseguren que tenen l'autonomia suficient de Génova per fer-ho, els populars s'abstindran en la votació del pacte fiscal, i aquesta intenció és especialment beneficiosa també per a CiU en el seu intent de sumar el PSC a l'entesa.

I és que si els populars s'abstenen, és evident que els socialistes no hi podran votar en contra i hauran, com a mínim, d'abstenir-se també. La clau són els equilibris que haurà de fer Mas perquè ERC no es despengi de l'acord, un escenari que seria caldo de cultiu per a un ascens electoral dels republicans. Tot plegat, funambulisme estratègic.

stats