Política 30/07/2017

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona creu que l'1-O serà "un altre 9-N"

El president de la institució, Miquel Valls, assegura que els empresaris viuen "amb gran preocupació" la situació política a Catalunya, en una entrevista a Efe

Ara
2 min
Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona

BarcelonaLa Cambra de Comerç de Barcelona manté el seu discurs a mesura que s'acosta l'1-O. El president de la institució, Miquel Valls, ha assegurat aquest diumenge que el referèndum anunciat pel Govern no compta amb cobertura jurídica ni suport estatal i internacional i, per tant, "serà una consulta sense garanties". "Ens trobem davant d'un altre 9-N, sense cap mena de dubte", ha afirmat Valls en una entrevista a l'agència Efe.

El president de la Cambra també ha volgut transmetre la "gran preocupació" amb la que viuen els empresaris del territori degut al context polític actual. Valls també ha recordat que, si Catalunya es planteja una declaració unilateral d'independència, quedaria automàticament fora de la Unió Europea, tal com va assegurar el president de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker. "Catalunya passaria anys molt difícils" si sortís del Tractat Europeu, ha recordat Valls.

L'economia no se'n ressent

Malgrat la preocupació que genera la incertesa política entre els empresaris catalans, la situació econòmica a Catalunya s'ha mantingut aliena a les tensions entre l'administració central i l'autonòmica. La mateixa Cambra de Comerç va revisar a l'alça el passat dimarts les previsions de creixement de l'economia catalana. Des de la Cambra creuen que el PIB català creixerà un 3,1% aquest 2017, tres dècimes més del que es va preveure a principis d'any.

Per altra banda, les exportacions al territori català van batre un nou rècord l'any passat, superant els 65.000 milions d'euros per primera vegada en la seva història. On també es van batre rècords va ser en la quantitat d'inversió estrangera, que el darrer exercici va captar més de 5.000 milions d'euros,una xifra a la qual tampoc s'havia arribat mai. Ara bé, Valls no descarta que, en funció del que succeeixi l'1-O, les previsions per l'economia catalana s'hagin de revisar.

Cap reunió amb el president

En la mateixa entrevista, Valls ha assegurat que no ha mantingut cap reunió amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per abordar la problemàtica del referèndum. En el seu moment, però, sí es va reunir amb l'expresident Artur Mas i amb l'actual vicepresident Oriol Junqueras. Aquest últim li va garantir que si Catalunya celebrava un referèndum seria "dins la legalitat i que no tindria conseqüències econòmiques per a les empreses".

A dos mesos de que es celebri el referèndum, Valls creu que "encara hi ha temps pel diàleg" per buscar una sortida acordada al procés sobiranista.

stats