Política 27/09/2017

Camil Ros (UGT) posposa el debat sobre una vaga general fins després de l'1-O

La CGT de Catalunya convoca la vaga per al 3 d'octubre, sense el suport dels sindicats majoritaris

Ara
2 min
Camil Ros: “No s’ha de descartar una vaga general a mitjà termini”

BarcelonaEl secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, ha defensat aquest dimecres a 'Els matins' de TV3 que el debat sobre una possible vaga general arran de l'1-O es posposi fins després del referèndum de diumenge. Ros ha admès que el sindicat no descarta "cap tipus de mobilització", però ha demanat "serenor" abans de plantejar una vaga general a Catalunya, una opció que, diu, és "molt seriosa" i s'hauria d'acordar de manera unànime entre tots els agents socials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així doncs, Ros ha confirmat que la vaga general no serà un dels punts de discussió durant reunió d'aquest dimecres de la Taula per la Democràcia, constituïda per un grup transversal d'entitats entre les quals també hi ha la UGT i CCOO. Ros ha admès que una aturada de l'activitat econòmica del país "podria funcionar bé" com a resposta a l'ofensiva de l'Estat contra l'1-O, però ha avançat que aquesta idea encara no està "prou madura" en el sector industrial.

En aquest sentit Ros ha avisat que si es convoqués una vaga general que no mobilitzés i aturés la indústria les grans empreses es centrarien a dir que no hauria funcionat. "Una vaga general és una cosa molt seriosa, no és una costellada", ha reblat.

D'altra banda, el dirigent sindicalista ha afegit que la defensa de l'1-O "no és només cosa dels convocants" del referèndum sinó que "va molt més enllà", ja que atempta contra les llibertats de manifestació. "Ens hem de poder manifestar, i qui vulgui anar a votar que ho faci amb normalitat", ha dit Ros.

El secretari general de la UGT també s'ha referit a les amenaces de l'estat espanyol als funcionaris, especialment els directors de les escoles que entreguin les claus per obrir els col·legis electorals, pel que fa a les seves responsabilitats legals. "Per a un director l'escola no és seva com vol interpretar l'Estat, el titular és la Generalitat i s'ha de traslladar la responsabilitat als polítics", ha afirmat. D'aquesta manera ha criticat que l'executiu espanyol estigui utilitzant els treballadors de la funció pública com a element de conflicte i s'ha mostrat confiat que la Generalitat donarà garanties per protegir-los.

La CGT convoca vaga general el 3 d'octubre

Minuts abans que comencés l'entrevista a Camil Ros a 'Els matins de TV3', la CGT de Catalunya ha enviat un comunicat de convocatòria de vaga general per al dimarts 3 d'octubre. El sindicat ja havia emès un preavís de vaga general sense concretar cap data. La convocatòria crida tots els sectors productius per "aturar la suspensió general de drets civils experimentada aquests darrers dies" i "rebutjar la presència de cossos policials i militars en molts llocs de treball". Tot i així, també fa referència a altres debats com la pujada dels salaris o la derogació de la reforma laboral.

En ser preguntat per aquesta convocatòria, Ros se n'ha desvinculat i ha mantingut que els sindicats majoritaris no s'hi sumaran. "Hem d'esperar a veure què passa el dia 1 per avaluar-ne les conseqüències". El dirigent de la UGT a Catalunya ha lamentat que la CGT i els altres convocants de la vaga no es situïn en aquest mateix marc.

stats