CORRUPCIÓ AL PAÍS VALENCIÀ
Política 22/02/2011

El PSPV vol que Camps es passi 3 anys a la presó i que se l'inhabiliti 8 anys més per suborn

Així ho inclou en l'escrit de conclusions com a acusació particular en el cas Gürtel, que també li reclama una multa de 46.000 euros

Redacció
3 min

ValènciaL'acusació particular en el cas Gürtel, exercida pel PSPV-PSOE, ha demanat en el seu escrit de conclusions que el president de la Generalitat, Francisco Camps, sigui acusat d'un delicte de "suborn propi" pel qual demanen tres anys de presó i vuit d'inhabilitació de càrrec públic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'escrit, tramès al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que jutja Camps i altres càrrecs del PP valencià per rebre suposadament regals de la trama Gürtel, també demana una multa per al president de 46.000 euros, segons informa EFE. Aquesta pena supera la demanada per la Fiscalia Anticorrupció, que demanava una multa de 41.250 euros per al president de la Generalitat per un "delicte continuat de suborn" en relació amb el cas Gürtel.

El portaveu socialista a les Corts Valencianes, Ángel Luna, ha explicat en la roda de premsa posterior a la junta de portaveus que aquest és un dels tres escenaris alternatius que contemplen en el seu escrit de conclusions provisionals. Així, els socialistes acusen els quatre imputats –Camps, l'exsecretari regional del PP, Ricardo Costa, l'exvicepresident del govern valencià, Víctor Campos, i l'excap de gabinet de la conselleria de Turisme, Rafael Betoret– de la comissió d'un delicte de suborn de l'article 420 del Codi Penal.

Per aquest delicte, els socialistes demanen una pena de tres anys de presó i inhabilitació especial per a ocupació de càrrec públic per vuit anys, més una multa per a cada un d'ells que va des de 46.000 euros per a Camps fins a 16.000 per a Betoret. Luna ha precisat que aquest article es refereix al funcionari o autoritat que rep regals per a la realització d'un acte injust que no és delicte, perquè entenen que al llarg del procediment al TSJCV i també en el seguit en el TSJ de Madrid s'ha posat de manifest com, coincidint amb els regals dels vestits, es van produir adjudicacions "que com a poc es poden qualificar d'irregulars" a empreses de la trama Gürtel.

Ha recordat que aquestes adjudicacions van ser objecte d'un estudi de l'Oficina d'Auxili Judicial del magistrat instructor de Madrid i es van plasmar en un informe conegut l'abril del 2010, que concloïa que en la major part de totes elles s'havien vulnerat els principis de publicitat i concurrència, i s'havien adjudicat de manera "escandalosament irregular", com en el cas del pavelló de la fira Fitur. Luna ha indicat que han demanat aquesta documentació perquè s'incorpori al procediment que segueix el TSJCV, ja que "suposa que el suborn no és un suborn passiu impropi, sinó un suborn de l'article 420, perquè hi ha hagut regals i hi ha hagut a la vegada actuacions irregulars ".

Segons ha explicat, l'article 420 preveu una pena d'un a quatre anys, i el que demanen són tres anys de presó i vuit d'inhabilitació. Un altre dels escenaris contempla la comissió d'un delicte continuat de suborn segons l'article 426 del Codi Penal –un suborn passiu impropi, referit a regals realitzats en la seva condició d'autoritat–, per al qual demanen la pena de cinc mesos i mig de multa –el que preveu el Codi Penal– a raó de 300 euros al dia.

Alternativament, ha explicat Lluna, si s'entengués que els regals s'han ofert com a conseqüència d'uns fets que no són injustos, sinó propis del seu càrrec, però que hi ha "una vinculació entre contractes i regals", demanen que s'apliqui l'article 425.1 del Codi Penal, el que seria el tercer escenari. En conseqüència, demanen una multa que oscil·la entre 46.000 euros per a Camps i 16.000 per a Betoret, i la suspensió d'ocupació de càrrec públic per un període de dos anys. El portaveu socialista ha recordat que està pendent a més que el TSJM resolgui sobre una inhibició que va acordar el jutge Pedreira sobre aquest assumpte dels vestits, i que el TSJCV resolgui sobre la inhibició del "gruix" de la causa, la qual preveu "la malversació, el delicte electoral i el finançament irregular".

stats