Política 02/12/2020

Canadell fa el salt a la política i es presenta a les primàries de JxCat

Competirà pels llocs de sortida de la llista de Barcelona amb noms com Artadi, Cuevillas o Calvet

Núria Orriols
2 min
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell.

BarcelonaJoan Canadell, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, fa el salt a la política i presenta candidatura a les primàries de JxCat per la demarcació de Barcelona. Tal com va explicar l'ARA dilluns, Canadell decideix fer el pas i formalitza aquest dimecres la seva oferta per situar-se en els llocs de sortida de la llista de Barcelona en la segona ronda de primàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Canadell competirà amb els consellers del Govern Damià Calvet, que ha anunciat avui que havia formalitzat la candidatura, Jordi Puigneró i la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó. També amb l'advocat Jaume Alonso Cuevillas, el vicepresident de JxCat, Josep Rius, o la portaveu del partit, Elsa Artadi, a més de l'actual diputada Aurora Madaula.

En total hi ha en joc fins a 8 llocs que se situaran després de Borràs, que va guanyar amb més del 75% dels vots contra Calvet per ser presidenciable a la Generalitat. Per tant, almenys a Barcelona, les primàries seran disputades perquè s'han presentat més de vuit candidatures. Els militants de JxCat podran votar fins a sis candidats el cap de setmana del 12 i el 13 de desembre.

Canadell no és militant de JxCat, però es fa simpatitzant per poder-se presentar a les primàries. El cofundador del Cercle Català de Negocis, associació empresarial, va arribar a president a la Cambra de Comerç el maig del 2019, amb la candidatura Eines de País, promoguda per l'ANC, i situava així una candidatura independentista al capdavant d'una de les institucions econòmiques més rellevants del país.

Canvi de presidència a la cambra

Inicialment es va acordar que Canadell presidiria la Cambra durant dos anys i que després el substituiria Mònica Roca. Malgrat aquest pacte, el fet que l'actual president de l'ens cameral hagi decidit fer el pas per dedicar-se a la política farà que s'avanci aproximadament mig any el traspàs.

El canvi de president hauria de ser un simple tràmit, ja que la candidatura Eines de País controla amb majoria el ple de la Cambra des que va guanyar contra tot pronòstic els darrers comicis. Canadell, però, sí que tenia previst mantenir durant els quatre anys de mandat la presidència del Consell de Cambres de Catalunya -l'organisme que agrupa les 13 cambres de comerç del país-, un càrrec que queda a l'aire si finalment és elegit per formar part de les llistes del partit liderat per Carles Puigdemont.

stats