ENTREVISTA

Candela López: “Havíem d’arribar a un acord després de patir l’immobilisme del PP”

Entrevista d'Antoni Bassas a la nova alcaldessa de Castelldefels

Amb 30 anys acabats de complir, Candela López, de Movem (ICV-EUiA, MES, Equo i Entesa), és la nova alcaldessa de Castelldefels gràcies al pacte d’esquerres amb el PSC, ERC i Castelldefels Sí Pot.

El PP va obtenir 8 regidors, vostès 4. No respectar la llista més votada sempre té un punt de fricció institucional, no?

Hem patit l’immobilisme del PP, que ha estat governant els últims anys en minoria i ha sigut incapaç d’arribar a acords. Fins i tot vam aprovar els pressupostos des de l’oposició. Per això vèiem imprescindible aconseguir un acord que garantís la governabilitat de la ciutat. Al final, la representativitat i la legitimitat del nostre acord representa molta més gent que el PP.

Va haver-hi gent que va protestar davant l’Ajuntament. Com es pot recuperar la confiança dels que veuen que no és alcalde el més votat?

Celebrem les mobilitzacions perquè celebrem que hi hagi llibertat d’expressió a Castelldefels, perquè fins ara el PP ha criminalitzat qualsevol mesura de reivindicació. Ens hem de guanyar la confiança de la gent demostrant que tenim un equip sòlid i estable.

Per què el PP ha aconseguit fer-se fort a Castelldefels?

La realitat sociològica de la ciutat és la que és. També feia molts anys que hi havia el PSC, i suposo que això va fomentar el canvi fa quatre anys.

Tenen una situació geogràfica privilegiada. Com es pot optimitzar?

Treballant l’àmbit del desenvolupament econòmic. Fins ara la universitat era un bolet a la ciutat, i se l’ha de connectar amb la ciutat i el teixit econòmic. La proximitat amb el port i l’aeroport ens ha de permetre desenvolupar aquests àmbits.

Ha dit que s’ha de reflexionar sobre el turisme. Quin model vol?

Hem de garantir la convivència entre els veïns amb un turisme de qualitat. Vull que agents econòmics i socials hi participin per definir aquest model per a la ciutat.

Nascuda el 1985, vostè forma part d’una nova generació. Com ha arribat a la política?

Sóc el bolet de la família que s’ha implicat en política. Fa deu anys que formava part de moviments associatius i de participació. Ara estem vivint una segona Transició i el protagonisme de la gent jove té una gran rellevància.

Se sent filla del 15-M?

Jo ja participava en política molt abans del 15-M i he anat veient com més gent jove s’hi anava implicant.

¿No creu que a ICV l’ha desbordat el carrer?

No és cert, els nostres regidors i militants sempre han estat a les entitats i moviments socials i ha sigut capdavanters en la defensa dels drets.

Existeix el neng de Castefa ?

No, va ser un mite. Va ser un fenomen mediàtic, però va passar a la història, per sort. El problema és quan estigmatitzem una societat amb un personatge.

Li molesta que es digui Castefa ?

Sí, suposo que perquè va relacionat amb una imatge de la ciutat que per a mi no respon a la realitat.

Va votar el 9-N?

Sí, i vaig votar sí-no perquè defenso una Catalunya dins d’una Espanya federal.

¿Creu que hi ha marge per a aquesta opció?

Els resultats actuals obren l’oportunitat d’un procés constituent perquè el moment polític canviï i entenguem la relació entre Catalunya i Espanya d’una altra manera.

¿Amb la independència viuríem millor?

No, viuríem millor amb governs sensibles que volguessin donar resposta a les necessitats de la gent.

¿Ha nascut el president espanyol sensible?

Esperem que sí. Hi ha forces polítiques emergents que estan demostrant una altra sensibilitat.

Més continguts de