Política 22/05/2018

Canet de Mar farà un ple extraordinari per condemnar l’agressió al CDR i acordar presentar una denúncia

El PSC de Canet reprova que un grup de ciutadans amb "la cara tapada" arrenquessin les creus grogues

Acn
3 min
Canet de Mar farà un ple extraordinari per condemnar l’agressió al CDR i acordar presentar una denúncia

Canet de MarL’Ajuntament de Canet de Mar farà aquest dijous a la nit un ple extraordinari per condemnar els fets viscuts ahir dilluns a la platja, quan un grup de persones amb la cara tapada –alguns dels quals duien una estelada que feien servir per cobrir-se una part del rostre– van irrompre per endur-se desenes de creus grogues que havien instal·lat membres del Comitè de Defensa de la República (CDR). Uns fets, enregistrats en vídeo per un testimoni i difosos a Twitter, que van provocar enfrontaments i que van acabar amb diversos ferits.

L’alcaldessa Blanca Arbell ha explicat a l’ACN que el ple votarà un acord perquè l’Ajuntament presenti una denúncia contra el grup de gent que va boicotejar el muntatge del CDR i va agredir alguns dels seus representants. "No és acceptable que vingui gent de fora a buscar conflicte i a violentar-nos", ha afegit Arbell, que ha fet una crida a totes les forces polítiques a sumar-se a la denúncia.

L’alcaldessa ha detallat que aquest dimarts al matí s’ha celebrat una reunió entre els serveis jurídics de l’Ajuntament i el cap de la Policia Local per recopilar tota la informació dels fets ocorreguts a la platja. Arran de l’enfrontament entre el CDR i Segadors del Maresme –el col·lectiu que va retirar les creus de la platja–, la policia va identificar una trentena de persones i va constatar que hi havia cinc ferits lleus, corresponents als dos bàndols. Arbell ha explicat que ara estan analitzant les actes, així com també fotografies i vídeos per incorporar-los a la denúncia.

Tot i que la presentació de la denúncia es deixa en mans de l’acord del ple, l’alcaldessa dona per fet que s’aprovarà perquè l’equip de govern (ERC, Canetencs Independents, Som Canet i PSC) suma la majoria del plenari. "Demanem el suport de tota la resta de grups per fer una denúncia conjunta, perquè els nostres ciutadans van ser agredits", ha insistit Blanca Arbell, que ha remarcat que Canet "és un poble molt pacífic, on la gent conviu perfectament". "Qui digui el contrari menteix", ha reblat.

Mentrestant, el regidor de la CUP Marc Jiménez ha relatat a l’ACN que aquest dimarts al vespre presentarà als Mossos d’Esquadra una denúncia per lesions i robatori. Ho farà conjuntament amb els altres dos membres del CDR que també van resultar ferits. Un d’ells és un home de 82 anys que va rebre un cop que li va provocar un trau. Jiménez ha explicat que ell va rebre cops i puntades de peu d’algunes de les persones que retiraven les creus.

El PSC de Canet condemna els fets

El PSC de Canet ha condemnat els fets viscuts aquest dilluns a la platja de Canet de Mar i ha reprovat que un grup de ciutadans "en manada i amb la cara tapada" boicotegessin les creus grogues instal·lades pel CDR. Així ho expressen els socialistes a través d’un comunicat emès aquest dimarts al matí, en què recorden que no estan d’acord amb l’ocupació de l’espai públic "amb colors o consignes que només representen una part de la ciutadania". Amb tot, apunten que "és encara més preocupant" que sorgeixin grups opositors que actuïn "amb ànim de violentar els adversaris". "Decididament, no és el camí per resoldre el conflicte; en tot cas, només portarà a agreujar-lo", afegeix el partit, tot fent una crida al "civisme, el diàleg i la tolerància".

Per la seva banda, el secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, ha condemnat els fets i també "l'intent d'hegemonitzar l'espai públic, vingui d'on vingui". Illa, que ha apuntat que els intents de "colonitzar" edificis o platges "no tenen raó de ser", ha reclamat treballar pel "clima de respecte" i ha apel·lat a la prudència i la moderació. En aquest sentit ha reclamat un espai públic "neutral" i ha defensat la "pluralitat de pensaments".

Segadors del Maresme justifiquen l'acció

Al seu torn, Segadors del Maresme han emès un comunicat en què expliquen que van irrompre a la platja de Canet de Mar per retirar les creus grogues perquè eren elements que "pertorben la convivència, usurpen drets d’ocupació d’espais comuns i distorsionen la imatge de la costa catalana". "Volem deixar clar que l’objectiu de Segadors del Maresme és la neteja i el restabliment de la convivència a Catalunya", afirmen.

stats