Política 29/01/2019

Canvis a Presidència a l’espera del salt d’Artadi

Joan Ramon Casals substitueix Josep Rius al capdavant de l’oficina del president

Núria Orriols
2 min
Canvis en el cercle més proper de Torra: Casals relleva Rius al capdavant de l'Oficina del president

BarcelonaQuan Quim Torra va arribar al Palau de la Generalitat va aterrar sense un equip propi. De fet, va assumir el pinyolde Sant Jaume que ja hi havia amb l’expresident Carles Puigdemont i que va ser cessat amb el 155. Després de gairebé un any i a l’espera de si Elsa Artadi fa el salt a Barcelona, ahir el consell executiu va fer els primers canvis al departament de Presidència i que afecten el cercle més pròxim a Quim Torra. L’encara alcalde de Molins de Rei -plega divendres- i actual assessor al departament de Presidència, Joan Ramon Casals, dirigirà l’oficina del president, en substitució de Josep Rius, que serà director general d’Anàlisi i Prospectiva i que va arribar al càrrec amb Carles Puigdemont el 2016. Casals és llicenciat en dret, amb trajectòria al món municipal i pròxim també a l’expresident Puigdemont. Va ser diputat de JxSí la legislatura passada, en què es va mostrar ferm partidari de la declaració d’independència. La mateixa Artadi va explicar ahir en roda de premsa que Rius, quan va assumir el càrrec, es va comprometre a pilotar la “transició” entre els dos presidents, però que llavors ja va expressar la voluntat de desenvolupar altres responsabilitats. De fet, són diverses les veus que afirmen que Rius farà el salt amb Artadi a l’Ajuntament de Barcelona. Rius, també llicenciat en dret, va ser cap de gabinet de Joaquim Forn -número u de la candidatura de JxCat-, quan era primer tinent d’alcalde.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què falta, doncs, perquè Artadi acabi de fer el pas? La portaveu, tot i que va admetre que el canvi li feia “il·lusió” i que té la “màxima sintonia amb Forn”, va dir que la candidatura encara no està tancada. Falta per tancar el projecte, les persones que s’inclouen a la llista -com s’incorpora Ferran Mascarell, Neus Munté (PDECat), els regidors actuals del partit o l’entorn d’Artadi-, el seu relleu a Presidència i el rol que tindrà ella al grup de JxCat -ja que mantindrà l’escó-. Al Govern, una de les opcions és que l’alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó -pròxima a Jordi Turull-, aterri a Presidència i que un perfil de l’entorn de Torra faci de portaveu de l’executiu.

Seguretat dels expresidents

D’altra banda, l’executiu també va aprovar una reestructuració del departament de Presidència amb la creació d’una àrea de seguretat per al president, el titular del departament i els expresidents. Artadi, però, va explicar que això no afecta la seguretat de Carles Puigdemont, exiliat a Waterloo, perquè el ministeri de l’Interior veta que la Generalitat li proporcioni la seguretat a través dels Mossos d’Esquadra, tal com preveu la llei d’expresidents.

stats