Política 12/06/2011

Carles Bonet defensa l'aposta d'ERC pels dos tripartits i faria el tercer

L'exsenador considera un error que "quan la principal preocupació dels ciutadans catalans ja era la crisi econòmica, ERC es dediqués a impulsar les consultes"

Efe
3 min

BarcelonaL'exsenador d'ERC Carles Bonet, que aspira a presidir el seu partit i es postula com a candidat al pròxim congrés, defensa la validesa de l'aposta que va fer Esquerra de formar dos governs tripartits amb PSC i ICV-EUiA, i no amaga que li agradaria que n'hi hagués un tercer en el futur.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bonet, que encara no sap amb quins suports compta dins del partit per aconseguir com a mínim el 5% de firmes que es necessiten per avalar una candidatura, sí que té clar que s'ha de "redefinir" l'estratègia d'ERC per recuperar la credibilitat i la confiança dels votants, després dels últims resultats electorals. Però aquest exsenador no comparteix la idea que s'hagi de 'renegar' de l'estratègia d'unir l'esquerra catalana per construir una alternativa a CiU, i defensa amb convicció l'aposta que en el seu moment va fer l'exlíder d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira de formar governs tripartits a la Generalitat i en altres institucions conjuntament amb PSC i ICV-EUiA. "Ara sembla que els que hem defensat això estiguem com contaminats o estigmatitzats -ha lamentat- i que ja no puguem aspirar a encapçalar una candidatura. Sembla com si hagués de venir algú de fora per redimir la nostra ànima negra, doncs jo no la tinc, i defenso la decisió que vam prendre de formar els dos governs tripartits" de la Generalitat.

Segons Bonet, si en el futur es produeix de nou la correlació de forces adequada, "jo sóc dels que pensen que caldria fer un tercer tripartit", i només posaria "una única condició" prèvia, ha recalcat, que és que "el PSC tingui grup propi al Congrés i que els seus diputats defensin a Madrid el mateix que a Catalunya".

Ha dit coincidir, en aquest sentit, amb els dirigents del PSC que reivindiquen la unitat de l'esquerra catalana com a instrument per "recompondre-la" després del daltabaix electoral, "però la unitat ha d'existir a Catalunya i a Madrid, i no només aquí", ha puntualitzat Bonet, per a qui el grup de l'Entesa que hi ha al Senat hauria d'estendre's al Congrés.

Segons la seva opinió, l'enfonsament electoral d'ERC no es deu a l'aposta pels tripartits, sinó que "no ha sabut transmetre una imatge de solidesa, d'estabilitat i de serietat" tant dins com fora del govern de la Generalitat", i també "pels seus cops de volant tàctics" que han confós l'electorat. Considera, en aquest sentit, un error que "quan la principal preocupació dels ciutadans catalans ja era la crisi econòmica, ERC es dediqués a impulsar les consultes" locals sobiranistes i això, ha apuntat, el porta a la conclusió que "es confonen les prioritats" i "que hi ha una desconnexió amb la realitat".

Sobre la redefinició del model de partit que propugna, afirma no creure que hagi de fer-se sobre la base d'accentuar el perfil de força independentista, sinó que advoca per recuperar "els orígens històrics" d'Esquerra i "rearmar-la" ideològicament per ser "un partit socialdemòcrata, referent de les polítiques socials i de l'esquerra catalana no subordinada a Madrid". En consonància, Bonet defensa que cal ampliar l'espai polític d'ERC perquè en ella no només hi càpiguen independentistes, sinó també "federalistes" i "catalanistes", en general. El seu projecte passa, ha explicat, per "donar joc" a tots els sectors i sensibilitats i "repartir-ho", de manera que no siguin dos o tres dirigents els que acabin parlant sempre en representació d'ERC, i també per potenciar l'"assemblearisme".

Per Bonet, encara que ERC és un partit de base assembleària, es produeix la paradoxa que no s'han convocat assemblees de militants en tota l'anterior legislatura, cosa que ha atribuït a la mentalitat "absolutista" de l'actual direcció, que "no els ha consultat" i que tampoc "ha sabut cuidar-los, ni a ells ni als electors".

Opina, en aquest sentit, que l'obertura del partit que ell reivindica permetria recuperar antics dirigents que "s'han anat perdent pel camí", i que fins i tot Carod-Rovira podria tenir-hi cabuda, si bé Bonet vol deixar clar que la seva candidatura no està afavorida per l'antic sector "carodista" i que tampoc té com a finalitat tornar a articular-lo.

stats