Política 17/08/2017

Puigdemont: "Una minoria no acabarà amb la nostra manera de fer, som gent de pau i acollida"

La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona han convocat un minut de silenci per demà a les 12 del migdia a plaça Catalunya

Ara
5 min

BarcelonaDesprés de reunir el gabinet de crisi, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per condemnar fermament l'atac terrorista d'aquesta tarda a Barcelona i mostrar ple suport i solidaritat amb les víctimes mortals, els ferits i les seves famílies. Puigdemont ha volgut deixar clar: "Una minoria no acabarà amb la nostra manera de fer, perquè a Catalunya som gent de pau i acollida".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont ha comparegut acompanyat del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per demostrar que estan "units contra la barbàrie". Les dues institucions han convocat un minut de silenci per demà a les 12 del migdia a la plaça Catalunya de Barcelona, on s'ha produït l'atemptat. L'acte també es reproduirà als diferents ajuntaments catalans. A més, el Govern també ha decretat tres dies de dol i la suspensió de les activitats lúdiques.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i també la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, arribaran aquesta nit a Catalunya per reunir-se amb el Govern. Puigdemont ha explicat que la coordinació amb la resta de forces de seguretat de l'Estat ha sigut bona. "Això no va de nacionalitat ni d'idees polítiques, sinó de la lluita per la llibertat, la democràcia i la convivència en contra el terrorisme". Per això, ha explicat que no escatimaran esforços "perquè la coordinació doni els màxims fruits".

Tant el president de la Generalitat com l'alcaldessa de Barcelona han agraït les mostres de solidaritat que han rebut de ciutats catalanes, però també de l'Estat i de tot Europa. Puigdemont ha volgut enviar un missatge de condemna de l'atac: "La democràcia doblegarà el terrorisme i la barbàrie". Colau ha defensat que Barcelona sempre ha sigut "una ciutat de pau, de democràcia, oberta al món i molt orgullosa de la seva diversitat". "Els covards que han intentat sembrar odi no se'n sortiran", ha dit l'alcaldessa.

Generalitat i Ajuntament de Barcelona han destacat "la tasca" que han fet les forces de seguretat. Puigdemont, de fet, ha explicat que han rebut la col·laboració de forces de l'Estat -"En aquest cas no hi ha hagut divisió ni disputa"- i també de policies i d'entitats internacionals. Tots dos també han elogiat la "solidaritat" dels ciutadans amb els afectats "acollint" les famílies i "col·lapsant amb donacions de sang".

Allau de mostres de suport i preocupació

Poca estona després de conèixer l'atemptat terrorista a la Rambla de Barcelona, els diferents representants polítics han reaccionat a través de les xarxes socials. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet un tuit demanant "màxima prudència" i "tota l'atenció" a les víctimes.

El president ha suspès les vacances per presidir el gabinet de crisi que formen amb el departament d'Interior, l'Ajuntament de Barcelona i la Delegació del govern espanyol.

Joaquim Forn ha mostrat com està seguint l'evolució de l'atropellament des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, CECAT, al costat de l'alcaldessa accidental Janet Sanz. Està previst que Puigdemont reuneixi el gabinet de crisi al Palau de la Generalitat a les 20.30 h i faci declaracions públiques després de la reunió.

En saber la notícia, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha finalitzat les vacances i també s'ha desplaçat cap a Barcelona. "En permanent contacte amb el president Puigdemont i de camí a Barcelona", ha piulat a Twitter, després d'anunciat que s'activava el Pla d'Emergències per atendre les víctimes.

L'impacte dels fets ha provocat una allau de mostres de suport i preocupació. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també ha demanat a través de Twitter "mantenir la calma" i seguir les indicacions dels Mossos d'Esquadra. "Seguint amb el cor encongit les notícies que arriben des de Barcelona", ha dit Forcadell.

Els partits també han expressat el seu condol a les víctimes i han condemnat l'atac terrorista. Han suspès tots els actes previstos per a aquest dijous i han aconsellat seguir les recomanacions dels cossos de seguretat. Sobretot, no apropar-se al lloc dels fets.

"Estem convençuts que l’única resposta possible és la unitat de la ciutadania de Catalunya i del conjunt d’Espanya. Lliures, diversos, iguals, solidaris i sense por. No ens dividiran", ha opinat el Partit Socialista a través d'un comunicat.

"No podem caure en legitimar cap discurs d’odi i intolerància que alguns sectors voldran imposar, especialment cap a la comunitat islàmica de Barcelona i Catalunya o cap als refugiats i refugiades", ha assenyalat Podem, que ha afegit: "Estem tots i totes en el mateix bàndol: el de la condemna a l’odi, la intolerància i la violència".

La CUP també ha fet palesa la "consternació absoluta" pels fets a través de les xarxes socials.

En la mateixa línia s'ha expressat ERC, que ha condemnat "sense pal·liatius" l'atac i ha mostrat tot el seu suport als afectats. El PP de Catalunya, Ciutadans, Demòcrates, la Diputació de Barcelona, així com la Taula del Tercer Sector, que agrupa més de 300 entitats socials, també han condemnat l'atac i s'han solidaritzat amb les víctimes i els familiars afectats.

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha condemnat "enèrgicament" l'atemptat i ha convocat la junta de portaveus del municipi per a divendres al matí per donar una resposta conjunta. El batlle ha expressat la solidaritat del consistori i del conjunt de Tarragona envers la ciutat de Barcelona i la seva alcaldessa, i ha ofert "la màxima disponibilitat per col·laborar i contribuir en allò que sigui necessari".

Amb molta contundència ha condemnat l'atac la Casa Reial a través de Twitter: "Són uns assassins, simplement uns criminals que no ens atemoriran. Tot Espanya és Barcelona. Les Rambles tornaran a ser de tots".

El lehendakari Íñigo Urkullu ha expressat el condol per les víctimes i ha traslladat a Puigdemont i Rajoy que, si és necessari, l'administració basca està disposada a col·laborar en tot el que calgui.

Les mostres de suport han creuat la frontera de l'estat espanyol i han arribat fins a la Unió Europea. El president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, ha expressat en un comunicat la seva "profunda tristesa i angoixa" per aquest atac i ha traslladat el seu "més sincer condol a les famílies i éssers estimats de les víctimes" i també al cap del govern espanyol, Mariano Rajoy. "Vull fer una menció especial a les heroiques persones que han donat la primera resposta corrent cap al perill per ajudar d'altres persones, i a les forces de seguretat que estan treballant per protegir la població", ha indicat. "Tot Europa està amb Barcelona. Els nostres pensaments estan amb les víctimes i amb tots els afectats per aquest covard atemptat", ha piulat el president del Consell Europeu, Donald Tusk.

El president de la república francesa, Émmanuel Macron, ha traslladat el seu "pensament" i "solidaritat" per les víctimes. "Seguim units i determinats", ha piulat a Twitter.

"Els meus pensaments estan amb les víctimes del terrible atac d'avui a Barcelona i amb els serveis d'emergència que estan responent a aquest incident", ha dit, al seu torn, la primera ministra britànica, Theresa May.

A més, des del govern de Bèlgica, on hi ha les seus de les grans institucions de la UE, el ministre d'Exteriors, Didier Reynders, ha traslladat un missatge de suport als afectats. "La bogeria assassina del terrorisme colpeja a Barcelona. Som de nou solidaris i pensem en les víctimes i els seus familiars", ha escrit en espanyol a Twitter el cap de la diplomàcia belga.

També ha creuat l'oceà i el president dels Estats Units, Donald Trump, ha condemnat l'atac. A través de Twitter, ha assenyalat que el país nord-americà farà tot "allò que sigui necessari per ajudar".

stats