Política 14/05/2018

Riera, a Torra: "Que les institucions i el seu Govern no aturin el que la gent va defensar amb el cos l'1-O"

La CUP adverteix que combatrà l'autonomisme si JxCat i ERC no volen fer República

Xavi Tedó
2 min

BarcelonaDesprés que la CUP acordés ahir validar amb quatre abstencions la investidura de Quim Torra, tot i anunciar que passaran a l'oposició per la falta de voluntat de materialitzar la República de JxCat i d'ERC, els cupaires han reiterat avui que en cap cas ofereixen un xec en blanc a les dues principals formacions independentistes. Per aquest motiu, el portaveu de la CUP, Carles Riera, els ha reclamat determinació per avançar en la construcció de la República. "Que les institucions i el seu Govern no aturin el que la gent va defensar amb el seu cos l'1-O", ha exigit al presidenciable, que ha avisat en el torn de rèplica que "estem en alerta màxima" davant de qualsevol reculada de JxCat i ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Riera ha explicat que les bases han avalat majoritàriament no oposar-se a la investidura de Torra per mantenir "l'embat democràtic des de la desobediència civil no violenta al carrer i des de les institucions davant la deriva repressiva de l'Estat". Tot i així, el portaveu de la CUP ha deixat clar que no donaran suport al nou Govern i que lluitaran contra l'Estat, però també "contra l'autonomisme", en un retret sense contemplacions a JxCat i ERC, als quals ha reclamat que s'activi el procés constituent i l'Assemblea de Càrrecs Electes. De fet, ha lamentat que ara mateix "la República passa més per la mobilització social que per la tasca d'unes institucions malmeses", amb referència a la intervenció de la Generalitat per l'aplicació del 155.

En un discurs amb un marcat accent social, Riera ha apostat per construir "una República no identitària que connecti amb les lluites socials i que no defugi la confrontació amb l'Estat". En aquest sentit, el diputat dels anticapitalistes ha instat Torra a complir el seu compromís de recuperar totes les lleis suspeses pel TC. "Necessitem avançar en la construcció de la República amb polítiques socials, aplicant les lleis suspeses, municipalitzant serveis i creant una banca pública". "Aquestes mesures no són possibles en el marc jurídic espanyol; dins les autonomies només es poden fer polítiques neoliberals", ha sentenciat.

En un dard enverinat als comuns, els ha emplaçat a pronunciar-se públicament sobre si pensen desobeir el TC a l'hora d'aplicar les lleis que el tribunal ha aturat. "¿Els comuns desobeiran el TC o seguiran sostenint el règim del 78, senyor Domènech?", ha preguntat Riera al líder dels comuns. El portaveu ha criticat les llistes d’espera de la sanitat pública o les taxes universitàries i ha justificat el seu veto a donar suport al nou executiu per la falta d'un programa d'esquerres. "No ens han donat cap certesa sobre aquestes qüestions, sinó que ens plantegen un programa neoliberal", ha denunciat.

El representant de la CUP tampoc ha defugit les famoses piulades o articles de Torra contra els espanyols i ha advertit que "estem al costat de la República inclusiva, antifeixista, no identitària, per a totes i amb totes, perquè no en volem cap altra i és l’unica que pot assolir les majories necessàries". Tot i així, Riera ha sentenciat que "sentint alguns dels discursos d’avui, un sap en quin costat està, veient en quin està l’altre", ha afirmat citant el cantant Leonard Cohen.

stats