Política 12/01/2016

Puigdemont pren possessió com a president i es compromet a fer la independència "no de qualsevol manera"

Artur Mas s'acomiada amb un missatge al Rei i a la Moncloa: "Jo sí que agraeixo els serveis prestats a tothom"

Oriol March
3 min
Artur Mas posa el medalló de president a Carles Puigdemont en la presa de possessió del nou president de la Generalitat / PERE VIRGILI

BarcelonaCarles Puigdemont ja és oficialment president de la Generalitat després de prendre possessió del càrrec en una cerimònia solemne a Palau. L'exalcalde de Girona, que ha pres el relleu d'Artur Mas, ha arribat a l'edifici governamental cap a les sis de la tarda, on ha estat rebut per una formació de gala dels Mossos d'Esquadra i pel seu predecessor en el càrrec. Després de prometre lleialtat al poble i al Parlament de Catalunya, Puigdemont s'ha compromès a tirar endavant la independència però "no de qualsevol manera".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Clica aquí per saber-ne més sobre la fórmula per prometre el càrrec, obviant el rei i la ConstitucióL'exalcalde de Girona ha fet servir una fórmula pròpia d'Albert Rivera, "impossible és només una opinió", en un moment del seu discurs. "Em comprometo a explicar millor i a més gent, i a implicar més i millor", ha apuntat en una crida a eixamplar la base sobiranista del país, al mateix temps que s'ha mostrat disposat a garantir l'estabilitat del Govern.

"Em disposo a servir aquests grans propòsits", ha apuntat sobre les urgències socials del país, que segons ell només es podran resoldre si s'aconsegueixen les eines adequades. "Posarem les institucions a treballar en aquesta direcció", ha promès el nou president, que ha llegit un poema turc per referir-se a les metàfores marineres que Mas sempre feia servir en els seus discursos. "Em sento deutor de tots els qui m'han precedit", ha assenyalat.

Missatge de Mas a Madrid

L'acte l'ha obert Mas, que ha volgut enviar un missatge a la Casa Reial i a la Moncloa, que en el decret del relleu han evitat agrair els serveis prestats a l'expresident com es fa habitualment. "Jo sí que agraeixo els serveis prestats a tothom. Absolutament a tothom", ha assenyalat el líder de Convergència, que ha rebut una sonora ovació després de pronunciar aquestes paraules.

"Desitjo al nou Govern una molt bona singladura amb el desig compartit amb tots vosaltres que entre tots plegats arribem lluny, al millor port possible, a bon port", ha conclòs el ja expresident. "Deixo la presidència de la Generalitat amb una gran tranquil·litat d'esperit", ha assegurat Mas, acompanyat per la seva dona, Helena Rakosnik.

Assistents i trobades

A l'acte hi han assistit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i Pasqual Maragall, expresident de la Generalitat. A banda, esclar, de la plana major del Govern, de Convergència, d'ERC i de la societat civil. Carme Forcadell, presidenta del Parlament, ha saludat el públic situat a la plaça Sant Jaume de Barcelona quan ha baixat del cotxe oficial acompanyada de Lluís Corominas, vicepresident de la cambra.

Les escenes prèvies a la presa de possessió han propiciat moments curiosos. Un d'ells ha estat la trobada entre Boi Ruiz, conseller de Salut en funcions, i Toni Comín, que li agafarà el relleu dijous. L'altra ha estat una conversa distesa entre Oriol Junqueras i Marta Rovira, màxims dirigents d'ERC, amb el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, que un cop acabat l'acte ha parlat amb Forcadell.

Organigrama complet

Està previst que dijous prenguin possessió els consellers del seu Govern, que estarà dividit en tres àrees comandades per Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva. El nom de Meritxell Ruiz, futura consellera d'Ensenyament, ha completat aquest dimarts tot l'organigrama de l'executiu.

Puigdemont va ser investit pel Parlament diumenge al vespre, últim dia del termini previst per la llei. Va rebre vuit vots a favor, de la CUP, que va forçar el pas al costat de Mas, que va constatar que s'havia convertit més aviat en part del "problema" que no pas de la "solució".

stats