Política 25/02/2015

Carles Viver i Pi-Sunyer, sobre un futur estat català: "Ens hem de garantir que no farem un salt al buit"

El Comissionat per a la transició nacional assegura a 'Catalunya Ràdio' que són poques les "mesures concretes" que es podran aplicar mentre Catalunya no sigui independent

Francina Bosch
2 min
Carles Viver i Pi-Sunyer presenta el nou informe del Consell Assessor per a la Transicio Nacional (CATN) / PERE TORDERA

BarcelonaEl nou Comissionat de la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-sunyer, considera que cal tenir-ho tot "molt pensat i preparat" per si el 27-S Catalunya vota independència. "Ens hem de garantir que no farem un salt al buit", ha dit Viver i Pi-Sunyer en una entrevista aquest dimecres a 'El matí de Catalunya Ràdio', en que ha reconegut que "no sabem quant de temps es necessitaria per proclamar l'estat independent, si la ciutadania ho vota el 27 de setembre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Viver i Pi-Sunyer presentarà al setembre un informe sobre el procés d'implantació de les estructures d'estat. El Comissionat ha explicat que les mesures que s'han de tenir llestes són "les que el nou Govern haurà d'aplicar en els primers mesos". "Les hem de tenir prou preparades per tenir-les ja sobre la taula", ha dit Pi-Sunyer, que ha indicat que el projecte de llei provisional constitucional és una de les mesures que s'han d'impulsar. En aquest sentit, ha assenyat que s'ha de redactar "la Constitució provisional que s'haurà de posar en marxa just després de la desconnexió". Tanmateix, també ha reconegut que són poques les "mesures concretes" que es podran aplicar mentre Catalunya no sigui independent.

Procés de desconnexió

A partir del 27-S, si guanya el sí a la independència, el que s'haurà de fer és iniciar el procés per construir l'estat independent. Pi-Sunyer ha explicat que s'hauran d'obrir negociacions amb amb el govern espanyol per "implantar el mandat que tindrem de la ciutadania", i , en el moment en què la Generalitat estigui preparada per poder exercir el poder, fer "la declaració d'independència". Un procés que "no sabem què pot trigar", ha admès. "Això es pot fer més o menys ràpid, però necessitem un temps per fer una declaració d'independència per garantir que es pot exercir", ha subratllat.

Mentrestant, el projecte de Constitució catalana es pot anar elaborant, ha explicat el Comissionat. En aquesta Constitució es regularien els "aspectes normals" que regula una Constitució. Per exemple, qui vota, el règim lingüístic o la clàusula de successió d'ordenaments per no estar sense normativa "quan es faci la desconnexió".

Viver i Pi-Sunyer també ha explicat que no es crearà un banc central de Catalunya fins que el país no sigui independent. "Això no ho farem perquè és il·legal", ha subratllat el Comissionat, alhora que ha admès que "sí que tindrem preparada la llei de creació".

El jurista ha assegurat que el 90% de les mesures les han de realitzar els departaments de la Generalitat. L'altre 10% es pot fer des de l'Institut d'Estudis Autonòmics, "les qüestions més jurídiques i transversals". Per tant, ha assegurat que tot plegat comportarà una "despesa zero". "Es necessitarà l'ajut d'alguns experts. Els del CATN ho van fer 'et amore'", ha assegurat.

stats