Política 22/08/2019

Cs exigeix eleccions a Torra i agita el 155

La formació considera una “amenaça” l’aposta del president per la confrontació

A. Mascaró
2 min
Cs exigeix eleccions  a Torra i agita el 155

BarcelonaL’aposta expressada dimarts pel president Quim Torra de “confrontació democràtica amb l’Estat” ha tornat a encendre les alarmes de Ciutadans. El president del grup parlamentari, Carlos Carrizosa, va exigir ahir noves eleccions a Catalunya i va suggerir al president en funcions, Pedro Sánchez, que podria tornar a posar en marxa el 155 si finalment Torra tira endavant la seva iniciativa de desobeir el govern espanyol. “És el remei polític perquè regeixi la Constitució”, va defensar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A les declaracions del cap de l’executiu català s’hi suma el que Carrizosa va descriure com una altra “amenaça” del Govern: la decisió anunciada dimecres pel vicepresident, Pere Aragonès, de portar l’Estat als tribunals per l’impagament de l’actualització de les bestretes del model de finançament autonòmic. Per al diputat, el moviment només és una manera de “maquillar les retallades i el desgovern” de la Generalitat. Així, Carrizosa va argumentar que els problemes de finançament de la Generalitat no són culpa de l’Estat, sinó de l’executiu català, que ha destinat “moltíssims diners públics dels catalans” a qüestions relacionades amb el Procés. “Torra ha dit que no és president per gestionar una autonomia. La veritat és que no sabria gestionar ni una escala de veïns”, va etzibar el diputat, i va insistir en la necessitat que els catalans tornin a les urnes: “Nosaltres sí que tenim propostes per a la Catalunya real”.

Una nova intervenció de la Generalitat ha sigut una demanda reiterada de la formació taronja, que va convertir-se en el partit més votat en les úniques eleccions convocades per mitjà del 155. De fet, el primer punt del programa electoral de Cs a les generals proposava aplicar el 155 de manera immediata “fins a assegurar el restabliment de la Constitució”. Després de les eleccions municipals del 26 de maig, la formació va publicar una sèrie de condicions per pactar governs municipals i autonòmics, entre les quals hi havia donar suport a l’aplicació del 155 a Catalunya “si el Govern continua sense acatar l’ordre constitucional”. De fet, l’acord de govern de coalició del PP i Cs a Madrid preveu, en el seu punt 147, exigir a l’Estat “tots els instruments per fer front al separatisme”, inclosa la intervenció de la Generalitat.

Crític amb el PSOE

Per a Cs, agitar el 155 també és una manera de posar Sánchez contra les cordes, a qui ahir va recordar que pot requerir a Torra l’acatament de l’ordenament jurídic. La formació, que vol disputar al PP de Pablo Casado el lideratge de l’oposició, s’esforça en dibuixar els socialistes com uns aliats de l’independentisme. “Ha convertit Gabriel Rufián en home d’estat”, va lamentar Carrizosa, que va acusar el PSOE de donar “ales al nacionalisme” amb els pactes postelectorals. Tot i descartar una abstenció de Cs en la investidura, també va exigir a Sánchez que “deixi d’embolicar la troca i formi govern” .

stats