Política 28/03/2014

Carme Forcadell, al 'cinturó roig': "No renunciarem a la consulta, si tirem enrere morim"

La presidenta de l'ANC és rebuda amb aplaudiments i el públic dret en la presentació de la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat

Sílvia Barroso
3 min

Pallejà"No acceptem que ens diguin que no podem votar perquè va en contra de la Constitució". Així ha arrencat el discurs de Carme Forcadell en la presentació de la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat. Ho ha dit quan ha pogut parlar, després dels aplaudiments amb què ha estat rebuda, amb el públic dret, en una sala plena de gom a gom, amb més de 600 persones, a Pallejà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, ha subratllat que l'argument de la Constitució que esgrimeix el govern espanyol és "inacceptable no només perquè tots sabem com es va fer la Constitució, amb amenaces i coaccions, i no només perquè no hi havia alternativa, perquè era Constitució o feixisme". "No només per això, sinó perquè és una llosa per a la democràcia, i sempre s'interpreta en contra de la voluntat de la majoria dels ciutadans", ha afegit.

Forcadell ha defensat que "les lleis i constitucions regulen la societat, però quan la majoria de la societat ho vol i canvien, les normes, lleis constitucions s'han d'adaptar, les lleis s'han d'adaptar a la voluntat de la majoria". "Aquí es fa al revés. S'utilitzen les lleis per coartar la llibertat i prohibir la democràcia, i nosaltres abans que independentistes som demòcrates, i volem votar", ha advertit.

I ha entrat en el terreny internacional. "Volem preguntar a la UE si tots els ciutadans tenim els mateixos drets, com és que els europeus d'Escòcia podran votar i els europeus catalans, no? Quina democràcia és aquesta? On són els drets dels catalans?", ha preguntat.

Missatge a Europa

Fent un pas més, ha indicat que, ara que hi ha eleccions europees, "hem de votar partits favorables a la consulta" perquè, segons ella, "hem de dir a Europa molt alt i molt clar que volem votar. Hem de dir a la UE que el poble català vol exercir el dret d'autodeterminació com fan tots els pobles del món, per construir també una Europa millor".

Davant d'un públic tradicionalment associat al 'cinturó roig', Forcadell, ha remarcat que "l'estat espanyol hauria pogut ser un estat per als catalans, promovent la diversitat, valorant-la, però està fent el contrari, diluint la diversitat, esborrant-la". Per això, ha advertit: "Nosaltres no renunciarem a la consulta. Les urnes són inqüestionables i la consulta irrenunciable. Us demano que tots assumim la responsabilitat que ens pertoca com a ciutadans d'aquest país, que ens comprometem amb la consulta, amb aquest procés, no tenim alternativa, si tornem enrere morim", ha conclòs.

Muriel Casals: "Volem el mateix que els altres països"

Forcadell, que ha estat l'estrella de l'acte juntament amb Oriol Junqueras, ha parlat després de la intervenció de la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, que ha defensat la diversitat cultural com a concepte i, per això, el dret dels catalans a gestionar la seva política lingüística i cultural i la immersió en català a l'escola. "Per això necessitem les eines d'un país normal. Sabem que cap país és absolutament independent avui dia, però volem el mateix que els altres països", ha reivindicat.

Cloenda amb un alcalde històric, ara president de la Taula pel Dret a Decidir

Frederic Prieto, president de la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat, primer alcalde democràtic de Cornellà de Llobregat, ha tancat l'acte mentre la notícia de la presentació apareixia al 'Telenotícies Vespre' de TV3, un fet anunciat per la presentadora i aplaudit pel públic.

Prieto ha remarcat que els ciutadans "necessiten que els tornin la paraula, i ho necessita una Espanya que vulgui ser veritablement democràtica. La llei ha d'estar al servei del poble i no del poder". "Ens fa pena i vergonya sentir determinats arguments que intenten impedir la consulta", ha afegit. "Sense consulta no hi ha sortida realment democràtica, estem farts d'acords secrets de les elits per imposar-los al poble. Visca el govern del poble, que és el que significa democràcia", ha conclòs.

stats