Política 09/11/2017

El jutge del Tribunal Suprem ordena presó eludible amb fiança de 150.000 euros per a Forcadell

Corominas, Guinó, Simó i Barrufet tenen cinc dies per pagar una fiança de 25.000. Forcadell haurà de passar la nit a la presó

Dani Sánchez Ugart / Ot Serra
6 min

MadridEl jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha ordenat presó provisional eludible amb una fiança de 150.000 euros per a la presidenta de la Diputació Permanent del Parlament, rebaixant així la petició de presó incondicional de la fiscalia (consulta aquí la interlocutòria). Aquesta nit haurà de passar la nit a la presó, ja que no té temps de pagar avui mateix. Per a Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet, el magistrat ha dictat llibertat provisional sota una fiança de 25.000 euros que poden pagar en un termini de set dies. A més, Forcadell, Corominas, Guinó, Barrufet i Simó, hauran de comparèixer setmanalment al TSJC o al jutjat més pròxim a casa seva i entregar el passaport en cas que paguin la fiança i per tant no entrin a la presó. El jutge també els prohibeix sortir d'Espanya. Per a Joan Josep Nuet no hi ha mesures cautelars i queda en llibertat provisional. En una segona interlocutòria, el jutge Llarena també ha denegat la mesura cautelar civil d'imposar una fiança de 6,2 milions als sis querellats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'advocat de Carme Forcadell, Andreu Van den Eynde, ha assegurat que "la Carme està forta". "No ens han donat marge per dipositar la fiança", ha lamentat: "Ara el que ens preocupa és deixar-la en llibertat, i treballarem perquè sigui demà". "Més endavant valorarem el fons de la resolució per saber per què ha provocat aquesta diferenciació amb la resta", ha considerat: "No compartim el fonament jurídic de la imputació, i la recorrerem". Carme Forcadell ha sortit del Suprem en un Peugeot 307, a tota velocitat i per la porta del darrere, en direcció a la presó.

Corominas, Guinó, Simó i Barrufet ja haurien marxat. El seu advocat, Xavier Melero, ha valorat "positivament" la decisió del jutge, tenint en compte el que demanava la fiscalia: "Comprenc que apliqui mesures cautelars, tot i que no comparteixo el principi jurídic", ha assegurat. Per la seva banda, Juan Moreno, advocat de Joan Josep Nuet, ha dit que s'ha acreditat "que no s'havia fet cap pagament des de la mesa" i s'ha mostrat satisfet que el jutge l'hagi deixat en llibertat sense fiança.

La fiscalia havia demanat presó incondicional per a Forcadell, Corominas, Guinó i Simó, investigats al Tribunal Suprem per presumptes delictes de rebel·lió i sedició. El ministeri públic els acusa d'haver facilitat la declaració d'independència permetent la tramitació de les lleis que han emparat tots els passos previs. En canvi, havia sol·licitat presó eludible amb una fiança per a Barrufet i llibertat provisional amb mesures cautelars per a Joan Josep Nuet, membre de la mesa en representació de CSQP. Després que dijous passat el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena accedís a ajornar una setmana les declaracions dels membres sobiranistes de la mesa perquè preparessin amb més temps la defensa, aquest dijous sí que s'ha procedit a l'interrogatori.

Poc després de conèixer la sentència, el diputat de Junts pel Sí, David Bonvehí, ha dit des de la sortida del Tribunal Suprem que "no hauríem de viure els dies que estem vivint": "Hem acompanyat aquests valents que l'únic que han fet és donar la veu als diputats", ha insistit. "Esperem que la causa dels consellers passi al Suprem i que també puguin quedar en llibertat, ha afirmat. Per la seva banda, el diputat de Junts pel Sí, Roger Torrent, ha assegurat que "la única bona notícia que volem escoltar és la fi dels judicis polítics". "Hem tornat a veure que no hi ha separació de poders en aquest estat de dret fallit", ha considerat: "No defallirem".

Les declaracions dels membres de la mesa del Parlament

La primera a declarar ha sigut Forcadell, que ha començat a fer-ho passats pocs minuts de les 09.45 h i s'hi ha estat dues hores i quart. Després d'un recés, ha declarat Corominas durant una hora i tot seguit ho ha fet Guinó. A les 14.15 h ha sigut Simó qui s'ha sotmès a l'interrogatori. En acabat, s'ha fet un recés per dinar i a dos quarts de cinc han començat les declaracions de Barrufet i Nuet. Tots ells han optat per contestar a les preguntes de totes les parts, a diferència del que van fer els consellers empresonats la setmana passada a l'Audiència Nacional.

La presidenta del Parlament ha defensat que no podia evitar un debat parlamentari perquè hauria incomplert "la legalitat aplicable a la mesa del Parlament, la legalitat internacional i els principis de l'estat democràtic", segons fonts pròximes a Forcadell. Tot i així, la presidenta ha reconegut l'aplicació del 155 i ha qualificat la DUI de "política". Barrufet ha estat més explícita a l'hora de parlar del Procés i ha declarat que l'1-O no tenia validesa i s'ha desmarcat de la via unilateral, informa Efe. L'estratègia de defensa del representant de CSQP Joan Josep Nuet ha sigut diferent i ha al·legat que el ministeri públic erra atribuint-li votacions a la mesa que no es corresponen amb la realitat, com en el cas de la tramitació de la llei de transitorietat i de la resolució de la declaració d'independència.

En la celebració de la vista, en què s'han discutit les mesures cautelars, Llarena ha cedit un últim torn de paraula a Forcadell, Guinó, Simó i Corominas perquè afirmessin, tal com ha fet Barrufet, si es desvinculaven del projecte independentista unilateral. Han accedit a sumar-se a les paraules de la secretària quarta, que havien servit a la fiscalia per considerar que no hi havia risc de reiteració delictiva per justificar la presó incondicional en el seu cas. Fonts de l'entorn de Forcadell, però, han matisat que la presidenta de la Diputació Permanent de la cambra s'hagi adherit a aquesta afirmació.

Que el Suprem adopti una posició més flexible que l'Audiència és l'esperança que tenen els membres de la mesa per evitar passar aquesta nit entre reixes, però l'última paraula la tindrà Llarena. El jutge es podria convertir en l'instructor de les diferents causes que afecten el Procés assumint les que estan obertes al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, al TSJC i a l'Audiència Nacional. Aquest dijous s'ha confirmat que agruparà al Suprem la causa que s'instrueix al TSJC contra els membres de la mesa per desobediència i prevaricació.

Enfrontament verbal a les portes del tribunal

Com en les anteriors ocasions, l'escalf de la comitiva de diputats sobiranistes és present al carrer, i desenes de membres del PDECat, ERC, els comuns i la CUP han fet costat als investigats abans que declaressin davant el jutge, juntament amb persones pròximes als investigats que s'han desplaçat fins a la capital espanyola. També s'hi han apropat madrilenys partidaris del dret a decidir, que han portat banderes republicanes i han entonat el ja conegut "Madrid està amb el poble català". L'arribada de Forcadell i la resta de membres de la mesa, pocs minuts després de les 09.00 h, ha sigut rebuda a parts iguals amb crits de "No esteu sols" d'una banda i de "Colpistes" i "Traïdors" de l'altra, provinents d'un petit grup de manifestants partidaris de la unitat d'Espanya.

Manifestants amb banderes espanyoles criden 'a presó' i 'traïdors'

La comitiva de suport, més nombrosa, es concentra en un espai tancat, més allunyat de la porta d'accés al Suprem del que té la premsa. En el moment de l'arribada dels investigats -amb cotxe oficial-, però, el reduït grup de manifestants unionistes ha aconseguit entrar a la zona reservada per a la premsa burlant les ordres de la Policia Nacional. Com la setmana passada, també ha fet acte de presència l'associació d'afectats del Forum Afinsa.

Enfrontament verbal entre manifestants

Ja amb els investigats dins l'edifici, el cap de llista d'En Comú Podem-Catalunya en Comú a les eleccions del 21-D, Xavier Domènech, ha expressat el seu desig que, "a diferència de la setmana passada, ningú acabi a la presó". "Creiem que és el més just; a més, aquells que han convocat unes eleccions el 21-D no poden sostenir que són unes eleccions normals, amb polítics a la presó", ha assenyalat Domènech en declaracions als mitjans.

També ha parlat la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, que, tot i que veu més possibilitats que els investigats surtin en llibertat provisional de l'interrogatori, també ha posat sobre la taula que els antecedents, en referència a les anteriors vistes dels Jordis i els membres del Govern, no ajuden a l'optimisme. Per part d'ERC, Roger Torrent ha assenyalat que aquest dijous és una "nova prova de foc per a la independència de la justícia espanyola". "La justícia belga ja ha demostrat que l'espanyola està polititzada", ha afegit.

Al seu torn, la diputada de la CUP Gabriela Serra ha dit que té un "bri d'esperança que es faci justícia i es demostri que el Suprem és un tribunal independent". "Esperem tornar a casa amb la nostra gent", ha apuntat. Sobre els comicis del 21-D ha subratllat que estan "afectats des que es van convocar", però ha afegit que "aquests casos ajuden a veure que el govern espanyol utilitza tots els aparells de l'Estat per acabar amb les decisions de la majoria".

Interlocutòria del tribunal Suprem
stats