Chacón: "Artur Mas no és un messies, sinó un polític fracassat"

La dirigent socialista afirma que el sistema d'autonomies ha estat útil però que ja està esgotat i fa una crida pel "federalisme sense adjectius"

L'exministra socialista i diputada del PSC Carme Chacón ha criticat avui la irresponsabilitat del president català, Artur Mas, en la seva deriva independentista, i ha recalcat que "no és un messies", sinó "un polític fracassat" que "ha estat incapaç d'aguantar dos anys en un govern".

En una entrevista amb Efe, Chacón repassa la conjuntura a Catalunya i la convocatòria d'eleccions autonòmiques en aquesta comunitat per al 25 de novembre, així com la cita amb les urnes a Galícia i el País Basc de diumenge. Chacón, que es declara en contra de la independència, rebutja la idea que un governant pugui obligar a decidir a partir d'ara si és només catalana o només espanyola, i adverteix sobre "el cansament" de l'escalada verbal del PP i de CiU , "uns parlant de la Guàrdia Civil i els altres responent amb els Mossos d'Esquadra".

"Però sabem el que estem fent? No només estem posant
Catalunya en elevadíssim risc econòmic, que ho estem fent, sinó que estem elevant el risc de fractura social i de la convivència", alerta. Segons la seva opinió, els governants tenen l'obligació de fomentar la concòrdia i la convivència, "just el contrari del que està fent Artur Mas", que ha estat "incapaç d'aguantar" dos anys en un Govern, una cosa "històrica". "Mai un Govern ha estat tan curt, bàsicament a causa del seu fracàs", conclou.

Chacón està convençuda que la majoria dels catalans se senten catalans i espanyols i que avalarà a les urnes la política de construir ponts i sumar el que defensa el PSC: "Junts som millors", apunta.

Davant d'un sistema de les autonomies que ha estat útil però que segons ella "està esgotat", aposta per un "federalisme sense adjectius", que és el model més estès del món i "capaç de garantir el bé que ha tingut l'estat autonòmic i solucionar les seves disfuncions". "Quan vénen les grans tempestes és quan apareixen les goteres a les cases. I aquest estat autonòmic té goteres", observa la diputada socialista, per a qui la solució és un federalisme.

Eleccions basques i gallegues

Respecte a les eleccions de diumenge a Galícia i el País Basc, considera que "qui es juga el tipus en aquestes eleccions es diu sens dubte Mariano Rajoy", i sentencia, en el cas gallec, que votar el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, és "avalar les retallades" de l'executiu i l'"error més gran", que és apostar només per polítiques d'ajust.

Al País Basc, està convençuda que el PSE i el lehendakari, Patxi López, han de ser "la contenció" per impedir que "els extremistes" d'EH Bildu entrin en el govern.
Quan es compleix un any de l'anunci d'ETA de cessament definitiu de la seva activitat terrorista, Chacón recorda que el PSE i López han estat "actors centrals" per arribar a aquesta situació i recalca que han de seguir sent-ho en el futur per tancar el procés.

També ha advertit que l'entrada de Bildu en un futur govern podria suposar de nou una "fractura" de la societat basca i "afegir més tensió territorial a la tensió territorial" que viu ara Espanya amb la deriva independentista de CiU.