Política 09/02/2016

Errejón creu que la proposta del PSOE "no és un mal començament", però li insisteix a triar entre Podem i C's

Chacón avisa que el PSOE no farà un pacte on els independentistes siguin "determinants" 

Ara
2 min
Podem menciona finalment el referèndum al programa del 20-D

BarcelonaAmb bons ulls però encara amb reserves. Així ha rebut Podem la proposta de treball del PSOE per negociar la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Com ahir va fer Pablo Iglesias, aquest dimarts el seu número dos, Iñigo Errejón, ha reconegut en declaracions a Telecinco que el document "no és un mal començament", però ha demanat que inclogui compromisos reals i ha insistit a reclamar al PSOE que triï entre Podem i Ciutadans, perquè un acord que inclogui els dos partits és impossible.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i no criticar que Sánchez negociï també amb Rivera –"és lliure de negociar amb qui vulgui"–, Errejón ha avisat que "no es pot mantenir gaire temps la ficció que les dues opcions són compatibles", i ha subratllat la distància que separa les polítiques econòmiques del partit lila i de la formació que lidera Albert Rivera. Davant la pressió que exerceix el PSOE sobre Podem avisant-los que si no pacten facilitaran que el PP segueixi governant, Errejón ha argumentat que "no és tracta només de canviar de partits, sinó de [canviar] polítiques".

"Ningú pot imposar el seu programa al 100%". Així s'ha expressat la diputada del PSC i portaveu adjunta del grup socialista al Congrés, Carme Chacón, que enmig de les negociacions per intentar forjar un pacte de govern ha volgut deixar clar que el PSOE no explorarà cap equació d'acord on "siguin determinants els partits independentistes". De fet, el document de proposta de govern no l'han adreçat a partits com ERC i Democràcia i Llibertat.

La dirigent socialista, en una entrevista a TVE, ha recordat que els ciutadans no han donat la raó del tot a cap partit i els han llançat el missatge que "cal entendre's". De fet, ha recordat que per pactar calen més de dues formacions per garantir l'estabilitat. La preferència de Pedro Sánchez segueix sent un acord amb Podem i Ciutadans, que es veten mútuament.

Chacón ha afirmat que els socialistes no necessiten el PP per a la investidura, ja que el seu objectiu prioritari és teixir una alternativa de govern sense Mariano Rajoy ni els populars. Amb tot, ha admès que el PP sí que serà necessari per impulsar la reforma de la Constitució que defensa el PSOE. En aquest sentit, ha llançat una advertència als populars, reticents a donar suport a la reforma: "Quan un petrifica una cosa acaba matant allò que funcionava bé".

Margallo nega pressions de Rajoy al rei

Per la seva banda, el ministre d'Afers Exteriors en funcions, José Manuel García Margallo, ha negat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, pressionés el rei perquè, tot i no tenir prou suports, tampoc encarregués a Pedro Sánchez intentar formar govern. "No és un home de pressionar ningú, i encara menys el rei", ha assegurat en declaracions a la Cope. Sobre si hi ha pressions de l'Íbex perquè el PP faciliti un govern de PP i PSOE, Margallo també ha defensat que Rajoy és un "home independent" i que els que el coneixen saben que pressionar-lo és contraproduent.

stats