DECLARACIÓ DE SOBIANIA
Política 15/01/2013

Chacón no veu possible ara mateix que el PSC voti la declaració de sobirania de CiU i ERC

L'exministra evita donar suport a la proposta dels socialistes catalans, que defensa el dret a decidir

Efe
2 min
Pere Navarro i Carme Chacón, a l'acte del PSC a L'Hospitalet de Llobregat / ACN

MadridL'exministra de defensa Carme Chacón no veu que "ara mateix" hi hagi possibilitats per donar suport a la nova proposta de declaració sobiranista de CiU i PSC, que elimina l'al·lusió a l'estat propi, en afirmar que Artur Mas només busca la seva supervivència política mentre que els republicans únicament volen la ruptura amb Espanya. Així, Chacón ha assenyalat que "ara mateix" el PSC té previst rebutjar aquesta nova declaració de sobirania, que es votarà el 23 de gener al Parlament. Ho ha dit al Congrés, abans d'assistir a la primera reunió del grup parlamentari socialista d'aquest any, en unes declaracions als periodistes en què ha eludit pronunciar-se sobre si el PSC dóna suport al dret del poble català a decidir el seu futur. Només ha insistit que la prioritat del seu partit és la reforma de la Constitució per arribar a un estat federal, en entendre, segons ha explicat, que és la solució per a Espanya, i no és casualitat, ha subratllat, que la fórmula federal sigui la més estesa al món.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Chacón ha recalcat que els socialistes catalans "no seguiran" CiU, a la qual veu ostatge d'ERC, ni els republicans, en el camí que han emprès. El PSC, diu, aposta per la "convivència" i per una "solució federal", per una Catalunya que se sent "poc reconeguda" dins de l'Estat i "maltractada fiscalment". Un estat federal significa, segons ella, "unió en la diversitat" i suposa també "consens i valentia" per emprendre una reforma que no només modifiqui el model territorial sinó que a la vegada abordi una "profunda democratització" de les institucions i de les relacions amb la societat.

En aquest sentit, ha valorat l'informe elaborat per la Fundació Alfonso Perales sobre un nou model territorial federalista, que va ser presentat la setmana passada a Carmona (Sevilla). "És molt bon document i un bon punt de partida", ha sostingut.

El PSC continua negociant

Les paraules de Chacón contrasten amb les del portaveu del PSC, Maurici Lucena, que no ha tancat la porta al diàleg amb CiU i ERC i ha assegurat des del Parlament que intentaran arribar a un denominador comú amb la resta de partits. Amb tot, ha insistit que el "límit" del PSC és la legalitat. Lucena ha deixat clar que la legalitat serà la "línia vermella" dels socialistes catalans a l'hora de negociar la declaració de sobirania, perquè ara mateix, ha dit, hi ha propostes que "topen frontalment" amb la llei.

Lucena ho ha dit després de registrar la declaració del PSC, que parla de reformar la Constitució i de negociar durant dos anys amb l'Estat per convocar després una consulta legal.

stats