CANVI DE CICLE
Política 21/03/2015

Forcadell confia que Unió se sumarà al full de ruta i obre la porta també a Podem i Barcelona en Comú

La líder de l'ANC afirma que la confederació amb la resta d'Espanya que defensa Duran implica que abans Catalunya sigui independent

Europa Press
2 min
Carme Forcadell, presidenta de l'ANC, presentant el full de ruta per al 2014

BarcelonaLa presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha augurat aquest dissabte que Unió acabarà sumant-se després de les eleccions municipals al full de ruta consensuat per partits i entitats sobiranistes, i també ha convidat a fer-ho el líder democratacristià, Josep Antoni Duran i Lleida. En una entrevista d'Europa Press, ha recordat que la confederació amb la resta d'Espanya que defensa Duran implica que abans Catalunya sigui independent, i constata que l'ANC "té molts socis d'Unió i que són molt independentistes", inclosos alcaldes i regidors. "Crec que Unió s'hi sumarà. Quan tu et confederes, ho fas des de la llibertat, i si no, no és una confederació: és submissió", ha afegit Forcadell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de preguntar-li concretament per Duran, ha destacat que en el full de ruta sobiranista "hi cap tothom" i que ell també pot incorporar-s'hi. A més, ha destacat el gran esforç que està fent la societat civil per aconseguir que el procés sigui transversal. "Duran és lliure de votar el que vulgui i prendre les decisions que vulgui, i si se suma a la independència, benvingut serà. El país ha de ser per a tots, i això és el que fa gran aquest projecte", ha dit.

Acords amb Podem i Colau

Així mateix, Forcadell subratlla que "també hi ha molta gent de Podem que és independentista", i confia que els de Pablo Iglesias, la CUP i EUiA s'aniran sumant al full de ruta en els pròxims mesos, i també ha obert la porta a militants del PSC.

Sobre la candidatura municipal Barcelona en Comú, encapçalada per Ada Colau, espera mantenir-hi contacte aviat, i ha remarcat que en aquesta coalició hi conflueix una "barreja" de partits i activistes amb sensibilitats diferents, incloses les independentistes. "Volem parlar amb tots els partits", ha dit Forcadell, que preveu que el seu últim gran acte públic com a presidenta de l'entitat serà el del 24 d'abril al Palau Sant Jordi, on l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI donaran suport a les candidatures independentistes a un mes de les municipals.

Deixa la presidència al maig

"Com més alcaldes i regidors favorables al procés hi hagi, més facilitarà el 27-S", ha dit Forcadell, que deixarà el càrrec aquest any: l'ANC elegirà el 9 de maig nou secretariat i ella deixarà de ser presidenta en complir tres anys en el càrrec, el màxim segons els estatuts.

Forcadell seguirà treballant en l'activisme independentista, i ha dit que l'ANC ha de bolcar-se a transmetre petits missatges als indecisos i també als que s'oposen a la secessió, per explicar-los per què cal un estat propi: "Hem parlat molt del quan, del com i del què, però molt poc dels beneficis".

La Constitució ha de convèncer

Sobre els passos que cal seguir el 27-S i que el full de ruta acordat no preveu, Forcadell ha advocat per obrir un "procés constituent" si el sobiranisme guanya els comicis. L'objectiu és iniciar una etapa transitòria cap a la declaració d'independència, que duri de 10 a 18 mesos, per "acabar de consolidar les estructures d'estat, redactar una Constitució i després aprovar-la" mitjançant un referèndum.

Això permetria també llançar un missatge a la comunitat internacional i a la UE, i a més la nova carta magna ha de demostrar als no-independentistes que l'estat català serà "diferent i servirà per fer coses diferents".

stats