CANVI DE CICLE

Forcadell confia que Unió se sumarà al full de ruta i obre la porta també a Podem i Barcelona en Comú

La líder de l'ANC afirma que la confederació amb la resta d'Espanya que defensa Duran implica que abans Catalunya sigui independent

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha augurat aquest dissabte que Unió acabarà sumant-se després de les eleccions municipals al full de ruta consensuat per partits i entitats sobiranistes, i també ha convidat a fer-ho el líder democratacristià, Josep Antoni Duran i Lleida. En una entrevista d'Europa Press, ha recordat que la confederació amb la resta d'Espanya que defensa Duran implica que abans Catalunya sigui independent, i constata que l'ANC "té molts socis d'Unió i que són molt independentistes", inclosos alcaldes i regidors. "Crec que Unió s'hi sumarà. Quan tu et confederes, ho fas des de la llibertat, i si no, no és una confederació: és submissió", ha afegit Forcadell.

Després de preguntar-li concretament per Duran, ha destacat que en el full de ruta sobiranista "hi cap tothom" i que ell també pot incorporar-s'hi. A més, ha destacat el gran esforç que està fent la societat civil per aconseguir que el procés sigui transversal. "Duran és lliure de votar el que vulgui i prendre les decisions que vulgui, i si se suma a la independència, benvingut serà. El país ha de ser per a tots, i això és el que fa gran aquest projecte", ha dit.

Acords amb Podem i Colau

Així mateix, Forcadell subratlla que "també hi ha molta gent de Podem que és independentista", i confia que els de Pablo Iglesias, la CUP i EUiA s'aniran sumant al full de ruta en els pròxims mesos, i també ha obert la porta a militants del PSC.

Sobre la candidatura municipal Barcelona en Comú, encapçalada per Ada Colau, espera mantenir-hi contacte aviat, i ha remarcat que en aquesta coalició hi conflueix una "barreja" de partits i activistes amb sensibilitats diferents, incloses les independentistes. "Volem parlar amb tots els partits", ha dit Forcadell, que preveu que el seu últim gran acte públic com a presidenta de l'entitat serà el del 24 d'abril al Palau Sant Jordi, on l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI donaran suport a les candidatures independentistes a un mes de les municipals.

Deixa la presidència al maig

"Com més alcaldes i regidors favorables al procés hi hagi, més facilitarà el 27-S", ha dit Forcadell, que deixarà el càrrec aquest any: l'ANC elegirà el 9 de maig nou secretariat i ella deixarà de ser presidenta en complir tres anys en el càrrec, el màxim segons els estatuts.

Forcadell seguirà treballant en l'activisme independentista, i ha dit que l'ANC ha de bolcar-se a transmetre petits missatges als indecisos i també als que s'oposen a la secessió, per explicar-los per què cal un estat propi: "Hem parlat molt del quan, del com i del què, però molt poc dels beneficis".

La Constitució ha de convèncer

Sobre els passos que cal seguir el 27-S i que el full de ruta acordat no preveu, Forcadell ha advocat per obrir un "procés constituent" si el sobiranisme guanya els comicis. L'objectiu és iniciar una etapa transitòria cap a la declaració d'independència, que duri de 10 a 18 mesos, per "acabar de consolidar les estructures d'estat, redactar una Constitució i després aprovar-la" mitjançant un referèndum.

Això permetria també llançar un missatge a la comunitat internacional i a la UE, i a més la nova carta magna ha de demostrar als no-independentistes que l'estat català serà "diferent i servirà per fer coses diferents".

Més continguts de