Política 31/03/2015

ANC i Òmnium esperen més adhesions al full de ruta sobiranista: "Volem un acord de tots"

L'AMI prepara una declaració que comprometi els municipis independentistes a treballar per l'Estat propi a disposició de la Generalitat i del Parlament

Ara
2 min
Carme Forcadell i Muriel Casals, en una imatge de fa uns dies

BarcelonaUn dia després de la signatura del full de ruta sobiranista entre CDC, ERC, Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), les entitats sobiranistes esperen que hi hagi més adhesions al document. "Es tracta d'un preacord, i nosaltres volem un acord de tots", ha apuntat a 'El matí de Catalunya Ràdio' la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, en una entrevista conjunta amb la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És un preacord, volem que s'hi sumin mes forces polítiques. Està completament obert. Treballem en aquesta línia. Que sigui un acord de tots. Aquest és el nostre principal objectiu", ha reflexionat Forcadell. Casals ha apuntat que ara toca "treballar per baix" per mobilitzar el sobiranisme.

En una entrevista posterior a 'Els matins de TV3', Forcadell ha dit que estan "convençuts" que MES s'hi acabarà sumant. També ha assegurat que el preacord pel full de ruta està pensat perquè s'hi puguin sumar tant Unió com ICV i EUiA. Alhora, ha considerat que la CUP és "totalment" imprescindible. Per la seva banda, Casals ha remarcat que cal deixar "un marge d'indefinició" perquè s'hi puguin sumar les diferents sensibilitats. "Hi ha picades d'ullet tant a Unió com a la CUP", ha conclòs Forcadell.

Preguntades sobre quin tipus de majoria cal el 27-S per tirar endavant amb el full de ruta, Casals ha remarcat que "cal una majoria molt clara i rotunda. I, si és així, serà en vots i en escons", ha subratllat. Per la seva banda, Forcadell ha constatat que "hem de jugar amb la llei electoral espanyola, que diu que cal una majoria d'escons".

Forcadell també ha admès que hi ha aspectes del full de ruta que l'ANC i Òmnium no haurien "inclòs", com el referèndum per ratificar una Constitució catalana. "Entenem que ja es tracta d'un procés constituent", ha dit. Tanmateix, ha assegurat que "tampoc hi estem en contra, si això serveix perquè s'hi sumi més gent". Per la seva banda, Casals ha afegit que en un procés obert de negociació "tothom afegeix coses i renuncia a altres".

El vicepresident de l'AMI, Josep Andreu, alcalde de Montblanc, ha explicat també a Catalunya Ràdio que els ajuntaments independentistes es comprometran a través d'un document conjunt amb el procés. "Ens posarem al servei de la Generalitat i del Parlament", ha insistit Andreu.

stats