Política 14/12/2010

Carod-Rovira descarta ser candidat a Madrid amb el nou projecte de l'esquerra catalana

"A mi a Madrid no m'hi veuran". Així de clar s'ha mostrat aquest dilluns el vicepresident del Govern en funcions, Josep Lluís Carod-Rovira, en una entrevista a TV3

3 min
El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira.

BarcelonaCarod ha descartat ser candidat a Madrid amb el nou projecte de l'esquerra catalana de cara a les eleccions espanyoles del 2012. Això no vol dir, però, que no doni importància al Congrés dels Diputats, ja que segons Carod-Rovira, a Catalunya "se li ha perdut tot" a Madrid, fet que justifica segons el vicepresident la necessitat de tenir "dues veurs fortes" al Congrés: una del centre-dreta català i l'altra de l'esquerra catalana. Un projecte basat no només en "una suma de sigles", sinó en una plataforma de partits polítics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Catalunya es pot permetre no tenir dues veus fortes a Madrid?", ha preguntat retòricament Carod-Rovira per reafirmar una cosa que ell veu "de sentit comú", que és que l'esquerra catalana gaudeixi del seu propi grup parlamentari al Congrés dels Diputats espanyol. "¿Catalunya no es pot permetre que els seus diputats a Madrid, en comptes d'estar als grups parlamentaris de l'esquerra espanyola, estiguin en un grup de l'esquerra catalana?", ha seguit. I ell mateix ha donat la resposta: "No en una suma de sigles, sinó en una plataforma amb tots els partits polítics".

Amb tot, Carod-Rovira ja ha assegurat que no serà ell el candidat a Madrid d'aquest projecte de l'esquerra catalana que ell mateix ha proposat. "No és que a mi no se m'hi hagi perdut res a Madrid, és que al meu país se li ha perdut tot", ha assenyalat reivindicant la importància de la veu pròpia al Congrés. Però s'ha desmarcat del lideratge: "Jo no aniré de candidat a Madrid per dos motius: perquè no m'interessa Madrid i perquè hi tinc certs problemes de seguretat. Per tant a mi a Madrid no m'hi veuran", ha dit.

I ha aprofundit en la seva proposta de plataforma, basada en la conjunció en un sol paraigua de tota la gent "progressista, d'esquerres i catalanista". Segons Carod-Rovira, els diputats del PSC "estan missing total, estan en la clandesinitat, quan se'ls necessita no se'ls sent".

"Assumeixo la responsabilitat que em correspongui" en la derrota d'ERC

Carod-Rovira ha parlat també de la desfeta electoral d'ERC i n'ha assumit una part, la que pertoca a la gestió que ha fet el Govern, del qual ell n'ha estat vicepresident. "Segur que hi ha un percentatge que afecta el Govern", ha admès, "i en allò que afecti el Govern de negatiu, jo assumeixo la responsabilitat que a mi em correspongui". En aquest sentit, el vicepresident en funcions ha seguit fent autocrítica i ha confessat que des del Govern "no vam ser capaços de fer una relat únic sobre per què havia servit aquest Govern".

Amb tot, ha remarcat que "continuava tenint sentit que a Catalunya hi hagués un govern progressista", malgrat que no va acabar bé, "és cert", però que sí que "va començar bé".

Coincideix amb Benach que "ha de venir altra gent" a ERC

El número dos d'ERC per Barcelona i president en funcions del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, ha advocat aquest dilluns perquè Joan Puigcercós faci un pas enrere dins del partit i obri la porta a nous lideratges. Carod-Rovira ha reproduït el discurs i ha defensat, com Benach, que s'obri la porta a gent nova. "M'agradaria que el partit fos capaç d'entendre que necessàriament hem d'entrar en una etapa nova", ha admès, i ha assenyalat que "és qüestió que ERC decideixi què vol ser quan sigui gran, perquè encara no ho ha decidit".

En aquest sentit, com Benach, Carod considera que a ERC "ara ha de venir altra gent" ja que "ja ha passat l'hora de tota aquella generació que ens vam posar al capdavant del partit quan l'Àngel Colom i la Pilar Rahola van abandonar ERC".

"Enorme solitud" al Govern

"Quina confiança li inspirarien unes forces polítiques que les últimes setmanes fan veure que no et coneixen de res?", s'ha preguntat Carod-Rovira, que lamenta que al Govern "hi ha hagut una enorme sensació de solitud" per part dels partits. "No sempre es comptava amb l'escalf, el suport, les directrius que havien de venir del partit", ha dit referint-se sobretot al PSC. El vicepresident, que ha qualificat aquest distanciament de "greu", denuncia que "hi ha hagut alguns partits que tenien dubtes de si eren Govern o oposició".

En aquest sentit, condemna "la solitud enorme" a què el PSC ha abocat José Montilla i Miquel Iceta. "Allò que hauria d'haver sigut la punta de llança de la defensa del partit a Madrid no ha fet aquesta funció", ha assegurat.

stats