Política 10/09/2019

Carola Rackete: "No salvem refugiats, salvem persones. La llei del mar no distingeix nacionalitats, races o gènere"

El Parlament entrega la Medalla d'Honor a la capitana del 'Sea-Watch 3' i a l'activista Oscar Camps

Natàlia Vila
3 min
Els activistes Carola Rackete i Òscar Camps, durant l'acte d'entrega de les Medalles d'Honor del Parlament de Catalunya

BarcelonaLa capitana que va desafiar Salvini i l'activista i director d'Open Arms, Oscar Camps. Ells són les dues persones escollides aquest any pel Parlament de Catalunya per rebre la Medalla d'Honor de la cambra, en la categoria d'or. Un gest amb el qual el Parlament ha volgut deixar clar, aquest dimarts a la tarda, el seu posicionament en favor dels drets dels refugiats i el suport a les organitzacions no governamentals que representen Rackete i Camps, Sea-Watch i Proactiva Open Arms.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"[Camps i Rackete] Ens han ensenyat, amb el seu compromís i determinació i el seu valent exemple, que, efectivament, volem un Mediterrani ple de vida i no un mar de mort", ha assegurat el president del Parlament, Roger Torrent. L'acte ha comptat amb una nombrosa representació d'autoritats i també amb membres de l'equip de Proactiva Open Arms. Els que no hi han assistit han sigut els representants del PP i de Cs, malgrat que la mesa del Parlament va votar per unanimitat entregar les medalles als activistes.

L'encarregat de presentar els dos guardonats ha sigut l'exjugador i exentrenador del FC Barcelona Pep Guardiola, que va ser guardonat amb el mateix premi el 2011. Guardiola, que està estretament vinculat amb l'activisme de les ONG de rescat marítim, ha tornat al Parlament vuit anys després i ha subratllat la tasca "fonamental" que fan Rackete i Camps.

"Ara parafrasejaré el Johan Cruyff que més estimo i us diré: Carola, Oscar, sortiu i rescateu, si us plau", els ha dit Guardiola, que ha assegurat que "hi ha fronteres que maten i silencis que envileixen". "Hi convivim des de fa massa", ha insistit. Guardiola també ha carregat contra el govern espanyol, que aquest any va bloquejar l'entrada al vaixell 'Open Arms'. "En alta mar, rescatar no és un permís sinó un deure i una obligació imprescindible", ha etzibat, alhora que també ha agraït la tasca d'altres organitzacions, com Casa Nostra Casa Vostra, SOS Racisme o Stop Mare Mortum.

L'exentrenador del Barça també ha lloat el gest del Parlament: "Mentre d'altres persegueixen la solidaritat, aquesta casa us agraeix la tasca, i això ja és un gest d'una diferència abismal", ha dit.

En recollir la medalla, la jove capitana alemanya, de 31 anys, ha agraït en català el reconeixement del Parlament i la defensa que fa la cambra dels drets humans. "Mentre altres fallen, Catalunya ha demostrat que un altre món és possible", ha dit Rackete, que també ha matisat: "No salvem immigrants o refugiats, nosaltres salvem persones. És la llei del mar, que no distingeix entre nacionalitats, races o gènere".

Per la seva banda, Camps ha reivindicat que el guardó és a la feina de tot un equip de més de 400 voluntaris. "És una vergonya que nosaltres hàgim tret del mar 60.000 persones davant de 28 països", ha deixat anar el fundador de l'ONG, que també ha recordat que amb una medalla "no n'hi ha prou". La capitana del 'Sea-Watch 3' ha coincidit que els països s'han d'implicar més. "La UE necessita definir polítiques migratòries des del respecte als drets humans. Necessitem vies segures i protecció internacional per als que es desplacen", ha reclamat.

L'auditori en ple s'ha aixecat per aplaudir Rackete, Camps i també tot l'equip de voluntaris que escoltava els discursos en segon pla, al final de l'auditori.

Salvar vides en alta mar

Rackete va ser detinguda a finals de juny per les autoritats italianes, acusada de col·laborar amb les màfies de tràfic de persones i de saltar-se les lleis italianes quan, després de més de 15 dies a l'espera, va decidir entrar –sense permís– a les aigües territorials italianes i atracar l'embarcació que dirigia al port de Lampedusa, per deixar a terra una quarantena de nàufrags libis rescatats en alta mar. Finalment la jutge que va portar el cas va arxivar la causa en considerar que Rackete havia actuat correctament segons les lleis marítimes pel que fa al salvament de persones.

Camps i la seva organització també han hagut de fer front a l'assetjament del ministre d'Interior italià, l'ultradretà Matteo Salvini, i a les amenaces de sancions econòmiques d'alguns estats de la Unió Europea si continuava amb les tasques de rescat al Mediterrani. En gairebé tres anys, l'organització ha salvat fins a 60.000 vides i ha arribat fins a les costes de Grècia i d'Itàlia.

A més, en els últims mesos Camps també ha patit el bloqueig del seu vaixell a les costes espanyoles davant la negativa del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a deixar-lo salpar per continuar les missions de rescat.

En el document subscrit per la mesa del Parlament –per unanimitat– per atorgar les medalles la cambra subratlla la "determinació i la perseverança" dels dos escollits per a aquest guardó en la "defensa dels drets humans".

stats