Política 27/09/2017

Càrrecs del PSC lamenten que Iceta no sigui més dur amb Rajoy

L’aparell del partit va renyar la federació del Baix Llobregat per un comunicat on condemnava la repressió contra l'1-O

Marc Toro
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ahir en una conferència organitzada per Nueva Economía Fórum.

BarcelonaMiquel Iceta va introduir dissabte un lleuger gir en el seu discurs. En un acte amb Pedro Sánchez va admetre que la repressió contra l’1-O “complicarà” el conflicte amb l’Estat. El dirigent del PSC, que fins llavors s’havia limitat a demanar respecte pels drets fonamentals i la llibertat d’expressió, va criticar la prohibició d’actes de campanya i la denúncia per sedició de les mobilitzacions al carrer. Les protestes ciutadanes i la pressió interna van forçar Iceta a ser més explícit, segons admeten fonts socialistes, però hi ha càrrecs del partit que creuen que cal anar més enllà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“El PSC hauria de ser més contundent contra la resposta del PP”, afirma un alcalde, i un altre afegeix que s’hauria de fer tot el possible perquè la gent veiés el partit a “anys llum” de populars i Ciutadans. “Estic molt empipat. No es pot anar detenint persones i actuant amb aquesta prepotència”, diu aquest càrrec sobre les accions de l’Estat per aturar l’1-O. La macrooperació de la Guàrdia Civil de dimecres passat, de fet, ja va evidenciar diferències de discurs al PSC. Al mateix temps que Iceta llegia un comunicat en què s’evitava condemnar l’entrada als edificis de la Generalitat, els alcaldes del Baix Llobregat -entre els quals el mateix Antonio Balmón, ferm opositor al referèndum- exigien en un manifest la fi dels escorcolls i les detencions, i feien una defensa de les institucions catalanes.

L’escrit, semblant als que després van fer públics altres federacions -i en la línia del que van expressar a les xarxes socials alcaldes com Jordi Ballart (Terrassa) i Núria Parlon (Santa Coloma de Gramenet)-, va molestar l’aparell del PSC. Segons ha pogut saber l’ARA, el primer secretari al Baix Llobregat, Antoni Poveda, va rebre una trucada de Nicaragua en què se li expressava el descontentament del partit pel fet que la comarca s’hagués desmarcat del comunicat oficial.

Inquietud a l’executiva

El debat es va traslladar posteriorment a una reunió divendres amb l’executiva, els diputats i els responsables de les federacions del PSC. El suport al posicionament del partit respecte a l’1-O -oposició a una consulta que considera il·legal i crida al diàleg- va ser generalitzat, però alguns dirigents van demanar la paraula per reclamar “més duresa amb el PP”, segons fonts presents a la trobada. Iceta va reconèixer que calia “recollir el descontentament” de la ciutadania en el discurs del partit i així ho va expressar, ja en públic, l’endemà: “Els que es mobilitzen no són adversaris ni ens han de veure com a adversaris”. Les fonts esmentades deixen clar, però, que fins i tot entre la direcció hi ha “inquietud” per la tebior del partit respecte a l’ofensiva contra l’1-O. Tot i que el comunicat que Iceta va llegir dimecres era en nom de l’executiva, no va ser consensuat amb els membres de l’òrgan i es va redactar en petit comitè. Un detall que va generar queixes des del primer moment.

Des de l’entorn d’Iceta mantenen que les opinions que manifestin alcaldes i dirigents “no són contradictòries amb el que diu el partit”, però defensen que com “menys posicions i comunicats” diferents hi hagi, menys exposat estarà el PSC al “mur de la interpretació”. El mateix primer secretari ja ha deixat clar, a més, que no condemnarà operacions ordenades per un jutge. Al final, la interpretació que es faci de la posició del PSC no només té efectes a Catalunya, sinó també a Madrid, on el PSOE ha fet piny al voltant de la resposta de Mariano Rajoy al referèndum. Des que Sánchez torna a ser líder a Ferraz, amb la seva promesa de millorar la plurinacionalitat de l’Estat, els socialistes catalans busquen evitar qualsevol punt de conflicte, confiant en els rèdits electorals que els pot donar tenir un aliat a l’Estat partidari d’impulsar la reforma federal de la Constitució.

Els dos partits, de fet, coordinen els seus missatges per tenir un discurs únic, tal com es va evidenciar ahir: en dos actes separats, tant Iceta com Sánchez van carregar contra Podem i els comuns amb un mateix argument. “Que el vostre posicionament amb l’1-O no serveixi de coartada a l’independentisme per fer una declaració unilateral d’independència”, va dir el líder del PSOE als d’Iglesias, mentre que Iceta va avisar Colau que si col·labora amb l’1-O serà “responsable” d’una eventual DUI. Sánchez també va fer dissabte un gir en el discurs: la resposta contra l’1-O no pot ser una “excusa” per limitar drets. Un gir, això sí, encara més lleuger que el d’Iceta.

stats