Política 25/06/2019

Cs evita l'autocrítica: "Dir 'no' a Sánchez no és de dretes, sinó de centre liberal"

El president del grup parlamentari del partit a Catalunya, Carlos Carrizosa, insisteix que el posicionament de la formació respecte a la investidura ja es va marcar en campanya

Anna Mascaró
3 min
El portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, aquest dimarts en roda de premsa

Barcelona"Ens vam presentar a les eleccions dient que votaríem en contra d'una investidura de Pedro Sánchez". El president del grup parlamentari de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha respost aquest dimarts en roda de premsa a preguntes sobre la dimissió dels pesos pesants del partit Toni Roldán i Javier Nart, que se sumen a les crítiques internes rebudes per la direcció de Cs per la "dretanització" de la formació i el seu acostament a l'extrema dreta. "Dir 'no' a la investidura de Pedro Sánchez no és de dretes, és de centre liberal i de raó pura vistes les polítiques que està portant a terme. Això no té color polític", ha sentenciat el diputat, que ha rebutjat que les discrepàncies es deguin a pactes amb Vox "que no existeixen" i ha evitat l'autocrítica en tot moment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Carrizosa ha emmarcat la tensió en el context "d'investidura de Pedro Sánchez". "Aquest tema es va sotmetre a votació en el comitè executiu i es va reiterar amb posterioritat –ha recordat–. Vam dir 'no' a Sánchez d'una manera clara i contundent i vam treure més de 4 milions de vots, vam passar de 32 diputats a 57". En el mateix sentit, el portaveu ha insistit que el posicionament del partit no ha canviat "en absolut": "Farem el que vam prometre en campanya, el que va acordar el comitè executiu a la seva reunió de fa poques setmanes". Per a Carrizosa, els que han canviat d'opinió són "Roldán i les quatre persones que ahir van canviar de vot al comitè executiu".

Des de Catalunya, el diputat ha assegurat que Cs té "molt clar que és molt lògic que no es pacti amb Sánchez", i ho ha argumentat criticant que el PSC hagi "preferit formar governs amb JxCat i ERC" que no pas amb Cs. Pactes, ha dit, que també s'han produït a "les Balears, Navarra, el País Basc, València, en què el PSOE ha pactat amb el separatisme i el populisme". Així, el diputat ha rebutjat qualsevol mena d'autocrítica i, tot i que ha afirmat que "no hi ha notícia que s'hagin de produir més dimissions", ha afegit: "Si algú més ha canviat d'opinió i es vol repensar la seva participació en l'òrgan del comitè executiu, que no fa res més que el que vam prometre als ciutadans, entenc que s'aparti dels òrgans de direcció".

Així, la cúpula de Cs Catalunya ha fet una exhibició de completa sintonia amb el rumb adoptat per Albert Rivera, que des de la moció de censura a Mariano Rajoy ha apostat per una estratègia de confrontació total amb el PSOE. Amb tot, aquesta estratègia fa mesos que genera tensions internes en el si del partit a Catalunya. Diverses veus de la formació atribueixen al gir a la dreta de Rivera part del fracàs de Cs al territori, en què el partit no va ser capaç de traslladar els resultats del 21-D a les generals ni a les municipals.

Les dimissions produïdes en el si del partit són un cop dur contra la formació, que se suma al trencament del grup municipal de la plataforma de Barcelona pel Canvi - Cs a Barcelona (feia mesos que la tensió entre Valls i el partit taronja creixia) i al xoc amb el president francès, Emmanuel Macron. A més, Rivera ha perdut el suport de part de l'empresariat català (que prefereix una alternativa que busqui menys la confrontació amb l'independentisme), i també s'ha distanciat enormement de Societat Civil Catalana (SCC). Les crítiques que fins ara es produïen a l'entorn de la formació ara ja s'han materialitzat en un sector dissident dins el mateix partit, un fet insòlit per a una formació fortament jerarquitzada i amb poques discrepàncies internes.

stats