Política 30/07/2019

Casado deixa enrere els afins a Cospedal i Feijóo

El líder popular es reforça i nomena Cayetana Álvarez portaveu al Congrés

Germán Aranda
2 min
Juan José Maroto, Pablo Casado i Teodoro García Egea, ahir al Congrés.

MadridUn any després d’arribar al càrrec, el president del PP, Pablo Casado, va completar dimarts la renovació de la direcció dels populars envoltant-se de persones afins, promocionant els seus fitxatges recents i deixant enrere noms vinculats a María Dolores de Cospedal, que en un primer moment s’havien mantingut a la direcció pels equilibris posteriors a l’últim congrés. Entre les persones que guanyen pes hi ha Cayetana Álvarez de Toledo. L’única diputada del partit per Catalunya serà la portaveu del grup parlamentari al Congrés. Pel que fa a Javier Maroto, que es va quedar sense escó al Congrés perquè no va obtenir representació a Vitòria, serà el portaveu popular al Senat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Maroto, això sí, deixa de ser secretari d’organització, càrrec que ara ocuparà la presidenta del PP navarrès, Ana Beltrán. Serà, doncs, la número 3 del partit per darrere del secretari general, Teodoro García Egea. El periodista Pablo Montesinos, que Casado va incorporar al partit fa només quatre mesos, serà vicesecretari de comunicació, i Edurne Uriarte secretària d’estudis i programes.

Pel que fa a les baixes, la del ja exvicesecretari de política autonòmica i local, Vicente Tirado, home fidel a María Dolores de Cospedal, i la de la vicesecretària de comunicació, Marta González, pròxima a Alberto Núñez Feijóo, confirmen que la cúpula serà feta a mida del líder del partit. Un camí semblant al que va marcar Albert Rivera a Ciutadans dilluns amb l’entrada de 22 afins i el cessament de dos crítics. El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, va dir que calia “respectar les decisions de Casado” un cop va saber els moviments. Només hi resta, de l’època de Rajoy, l’exministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, que es manté a la mateixa vicesecretaria de sectorial que havia ocupat fins ara.

No a Sánchez

Més enllà dels canvis en l’organigrama del PP, Casado es manté en el no a Sánchez, sobretot per les aliances del PSOE a Navarra, on aquest divendres podria obtenir la presidència gràcies a Podem, Geroa Bai i l’abstenció de Bildu, una formació que Casado va tornar a qualificar d’“hereus de Batasuna”. “Seria molt difícil poder pactar al mateix temps amb el PP, que té vint víctimes del terrorisme, i rebre el suport encara que sigui per abstenció de qui encara no ha condemnat la violència”, va afegir. Casado, a més, va recordar que Fernando Esparza, d’UPN, va oferir els dos vots de Navarra Suma a la investidura de Sánchez si els socialistes els deixaven governar Navarra.

També ahir el president de Múrcia, Fernando López Miras, va suggerir que Casado hauria de ser el nou candidat a la investidura del govern espanyol davant el fracàs de Pedro Sánchez. El líder popular va respondre que, en tot cas, “s’hauria de preguntar a Sánchez si estaria disposat a abstenir-se a un govern del PP amb el suport de Ciutadans”. Sigui com sigui, és una opció remota.

stats