Política 18/02/2019

El PP reclama a possibles votants de Cs i Vox que escullin el PP al Senat per no perdre la majoria absoluta

Casado situarà a la llista a la cambra alta els candidats "disposats a tornar a votar el 155"

Ot Serra
3 min
El president del PP, Pablo Casado, i el secretari general, Teodoro García Egea, durant la Junta Directiva Nacional

MadridAplaudiments a la junta directiva nacional del PP quan Pablo Casado ha reiterat que el primer que farà si arriba al govern és aplicar el 155 a Catalunya. "Amb l'extensió i la duració que altres partits no van voler el 2017", ha advertit el president dels conservadors, que no té por que el culpabilitzin d'aquesta decisió. "La Constitució i l'article 155 no són repressió, són llibertat", ha defensat Casado, que ha parlat d'"independentisme totalitari" en l'obertura de la junta directiva nacional, el màxim òrgan del partit entre congressos i que reuneix la cúpula, els barons territorials i els parlamentaris del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Casado ha avisat que el pròxim 28 d'abril necessita una majoria al Senat per liquidar l'autogovern català i ha anunciat que col·locarà com a candidats els que "estiguin disposats a votar una vegada més el 155". "Serà la llista dels senadors que volen aplicar el 155. Que sàpiguen els espanyols que els senadors de la recuperació de la democràcia seran els del PP i els poden escollir un a un. Serà la llista de la llibertat del 155, els senadors de l'aplicació de la Constitució", s'ha vantat Casado, que ha recordat que la força més votada a cada circumscripció és la que té més representants a la cambra alta, cosa que pot posar en risc la majoria de dretes si el PSOE s'imposa en molts punts del territori.

Per aquest motiu, fonts de la direcció subratllen que cal "aglutinar" el vot del centre-dreta al Senat en el PP, perquè és el partit que té més opcions d'aconseguir més representació. "Ens la juguem al Senat", asseveren les mateixes fonts, que tenen clar que on Cs i Vox no aconseguiran representants a la cambra alta i, per tant, demanen als seus potencials electors que, independentment del que triïn al Congrés, optin pel PP al Senat. El mètode d'elecció al Senat és diferent al del Congrés: en lloc d'escollir llistes tancades, es marquen amb creuetes els candidats de manera autònoma i no necessàriament han de ser del mateix partit. De moment, la direcció popular no es planteja presentar una llista unitària amb Cs per capitalitzar el vot al Senat, tal com defensarien alguns sectors del partit, segons ha publicat 'El Español'.

Tot i mostrar-se convençut que el PP per si sol aconseguirà una majoria prou àmplia, ha obert la porta a pactes: "A la nostra esquerra i a la nostra dreta", ha dit en referència a Cs i Vox, partits també compromesos amb l'aplicació del 155. "Amb qui no pactarem és amb els independentistes, ni amb els comunistes ni amb els socialistes de Sánchez", ha assegurat el president dels conservadors, que ha fet una apel·lació a la "moderació" i a "desmuntar el mite progressista".

Les eleccions de la "unitat nacional"

"Aquestes eleccions tracten de la unitat nacional", ha deixat clar Casado, que ha lamentat que no hauria de ser així, però que ho han "escollit els independentistes i ho ha permès l'esquerra". Al llarg del seu discurs, el candidat a la presidència ha recriminat diverses vegades al PSOE que no descarti tornar a sumar els vots dels independentistes per mantenir-se a la Moncloa. En la línia del que ha anat expressant els últims dies, el dirigent popular ha acusat Pedro Sánchez de "vendre Espanya" i de permetre un "segon assalt" a l'estat de dret amb la seva "connivència".

Casado ha advertit que si Sánchez torna a governar farà "el que vol l'independentisme", després d'assegurar que el PDECat i ERC no l'investiran amb un xec en blanc, sinó si "li paguen al comptat". En aquest sentit, ha insistit que líder del PSOE va estar a punt de consumar la "traïció a Espanya" i ha tornat a presumir d'haver provocat la convocatòria anticipada d'eleccions després de "liderar la reacció popular" a la manifestació de Colón de fa una setmana. En canvi, si el PP torna a la Moncloa "posarà el separatisme al seu lloc", ha promès.

A la junta directiva d'aquest dilluns han pres la paraula Casado, el secretari general, Teodoro García Egea, el vicesecretari d'Organització, Javier Maroto, i prop d'una desena de càrrecs més. Segons fonts del partit, tots ells han coincidit que la data d'eleccions generals és bona i que el partit entén la doble convocatòria electoral com una de sola, tot i que dividida en dues parts. "Els espanyols són els mateixos l'abril i el maig", ha indicat Casado en la seva intervenció, en la qual també ha situat el PP com el que ha provocat la "caiguda" de Sánchez.

stats