Política 15/04/2019

Casado acusa Sánchez de mantenir un "silenci còmplice" davant els 'escraches' a Catalunya i el País Basc

El PP vol tornar a limitar l'accés a la sanitat gratuïta als immigrants en situació irregular

Laia Forès
2 min
El líder del PP, Pablo Casado, aquest dilluns a Las Palmas de Gran Canaria en una visita a un centre de formació professional.

MadridEls incidents al País Basc d'aquest cap de setmana als actes de Ciutadans a Errenteria i Vox a Sant Sebastià i Bilbao monopolitzen el discurs de campanya d'aquest dilluns de la dreta, que en responsabilitza indirectament el PSOE. El líder del PP, Pablo Casado, ha acusat Pedro Sánchez de mantenir un "silenci còmplice" davant les protestes de l'esquerra 'abertzale' al País Basc i els incidents a la UAB la setmana passada en un acte de la candidata popular per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo. "Estem veient una campanya electoral en la qual els violents campen al seu aire", ha dit aquest dilluns en un acte electoral a Las Palmas de Gran Canària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Casado ha exigit a Sánchez que condemni públicament les agressions i els 'escraches' dels últims dies i prengui mesures: "La meva pregunta al govern socalista és si volen estar al costat dels partits que animen la violència o si anunciarà mesures contundents per evitar-ho". Segons el popular, que ha mostrat públicament la seva solidaritat amb els líders de Ciutadans i Vox, "la tònica dominant d'aquesta campanya està sent el risc de perdre les llibertats".

El PSOE feia públic aquest matí, abans de les crítiques de Casado, un missatge a Twitter per condemnar els fets d'Errenteria, que ha estat retuitejat per Sánchez. El número u del PP ha fet al·lusió al tuit, però considera que és insuficient.

La ministra de Política territorial, la socialista catalana Meritxell Batet, ha demanat a Casado que rectifiqui perquè ella també havia fet un tuit de condemna quan es van produir els incidents a la UAB.

El candidat del PP ha insistit en titllar de 'kale borroka' d'ERC i del PDECat els incidents a Catalunya i ha proposat aplicar-hi la llei de partits perquè acabin "les pintades de les cases de jutges o els fems als jutjats". El PP també proposa modificar la llei de finançament de partits perquè formacions amb líders "processats" per sedició o rebel·lió no puguin rebre fons públics.

Restricció de l'accés a la sanitat

En unes declaracions a la premsa, Casado també ha promès "tornar a posar en pràctica" la llei de racionalització sanitària que el PP havia aprovat el 2012 i que el govern del PSOE va derogar l'any passat. Tot i que Casado ho ha dit quan parlava de turisme sanitari, el cert és que si es torna a aplicar aquesta llei, a la pràctica vol dir tornar a suspendre la sanitat universal gratuïta per als immigrants en situació irregular. La llei del 2012 només preveia l'atenció mèdica urgent i l'atenció a l'embaràs i el part per als estrangers sense papers.

Segons el líder del PP, els immigrants en situació irregular "posen en risc el nostre sistema de sanitat pública" i l'estat del benestar. Pablo Casado ha denunciat la política migratòria del govern del PSOE perquè considera que produeix un "efecte crida" i ha recordat que el 2018 l'arribada d'immigrants sense papers va augmentar un 170% respecte al 2017. "Va ser la pitjor onada immigratòria il·legal des de la crisi de les pasteres, també amb el PSOE", ha subratllat.

stats