Política 26/06/2019

Casado ofereix a Sánchez "estabilitat" a la legislatura mitjançant cinc pactes d'estat

El popular proposa acords en justícia, defensa, pensions, violència de gènere i infraestructures

Germán Aranda
3 min

MadridTot i que el Partit Popular ja ha decidit que votarà contra la investidura de Sánchez, el líder popular Pablo Casado ha assegurat aquest dimecres que s'ofereix per donar "estabilitat" a la legislatura a través de cinc pactes d'estat en assumptes que els poden posar en comú. Casado creu que els partits es poden posar d'acord en justícia, defensa, pensions, violència de gènere i infraestructures. Però ha demanat al president en funcions que "faci propostes de com vol Espanya" i que vagi més enllà de l'aspecte "estratègic" i "tàctic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del Partit Popular ha parlat davant els mitjans abans de la seva conferència a les jornades Concordia Europe Amchamspain, organitzades per la cambra americana a Espanya, en les quals també participen personalitats com la presidenta del Congrés Meritxell Batet o els expresidents espanyols José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero.

Casado ha sigut, justament, molt dur amb l'expresident socialista, i ha dit que les seves declaracions sobre possibles indults als presos polítics són "inacceptables". "No es pot pressionar el Tribunal Suprem perquè dicti una sentència", ha dit Casado, que ha criticat també els acords del PSN a Navarra amb Bildu per formar la mesa del Parlament. "No es pot arribar a acords ni per acció ni per omissió amb Bildu, el braç polític de Batasuna", ha dit, a més de criticar l'anunciada entrevista que Otegi mantindrà amb Televisió Espanyola, un intent de "blanquejar" Bildu.

Hores després, Zapatero responia també a Casado. "Hi ha persones que tenen ganes d'enredar. La declaració que vaig fer ahir és molt clara: necessitem un procés per recuperar el diàleg a Catalunya", ha dit l'expresident, que ha insistit que espera que "la sentència del Suprem, sigui la que sigui, no afecti el camí del diàleg". "Si es demana un indult, el consell de ministres ho ha d'estudiar", ha defensat Zapatero. "El que em preocupa és que els efectes de la sentència no suposin una escletxa que interrompi el camí del diàleg", ha afegit.

Durant la seva conferència, Zapatero ha defensat la pau com una "condició indispensable" pel desenvolupament i ha demanat a la comunitat internacional insistir en "les condicions socials per la pau", en relació al vincle que tenen les carències en desenvolupament i els conflictes armats. Ha assegurat que "el supremacisme més fort en la història ha sigut el dels homes" i ha defensat les causes feministes, així com ha vinculat el canvi climàtic als conflictes armats i ha posat èmfasi en revertir-lo. "El diàleg és respecte, reconeixement i defensar conviccions fermes", ha defensat Zapatero.

Casado, durant la seva conferència, ha defensat les democràcies liberals i les apostes per abaixar els impostos i ha col·locat el Brasil, malgrat la presidència de Bolsonaro, "tot i que tenim crítiques", ha dit", com un exemple positiu dels països llatinoamericans que "deixen enrere el socialisme del segle XXI, el populisme i el chavisme".

L'expresident José Maria Aznar, mentor de Casado, ha defensat en la seva ponència l'aliança entre la Unió Europea i els Estas Units i ha criticat el Brexit com un "gran error" amb el qual hi perdrien tant la Unió Europea com el Regne Unit, "que seria menys regne i menys unit", ha dit. Creu que la Unió Europea i la OTAN són dos elements clau per "preservar les democràcies liberals" i ha citat entre les "noves amenaces i desafiaments" els nous totalitarismes, els populismes, els nacionalismes radicals i els moviments radicals.

Responent a una expectació general per tal que parlés de l'actualitat política a Espanya, Aznar ho ha evitat dient que "cal posar ordre a casa", en relació a Espanya, però sense voler entrar en detalls. "No m'heu trucat perquè parli d'això. Si voleu que parli d'això, truqueu-me perquè parli d'això", ha sentenciat. Després, també, ha passat de llarg dels mitjans i ha evitat donar declaracions.

stats