MADRID

Casado i Santamaría, a les travesses per rellevar Cifuentes

Rajoy busca un perfil polític per aixecar una plaça clau per al PP

Haver de rellevar Cristina Cifuentes a la Comunitat de Madrid és un maldecap que Mariano Rajoy no volia. El debat de les llistes electorals de cara a les eleccions municipals i autonòmiques del 2019 ja tenia en l’Ajuntament de la capital espanyola una de les principals incògnites per al PP. Amb Esperanza Aguirre fora del quadre, el partit conservador necessitava recuperar pistonada al consistori més important de l’Estat, que van perdre en mans de l’esquerra en l’última cita amb les urnes. I en les travesses, el nom del vicesecretari de Comunicació popular, Pablo Casado, era el més ben situat. Però la vacant a la comunitat amenaça de provocar un canvi de plans, perquè algunes veus del PP apunten que Casado podria passar a liderar la gestora que assumeixi el poder orgànic del partit a Madrid, ara que s’ha confirmat que Cifuentes també plega de presidenta de la formació. Però la importància de la plaça fa emergir un segon nom amb força, el de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría.

Rajoy encara no ha explicat al seu entorn quins són els seus plans per a la transició. I, en públic, els populars es limiten a dir que es prendran temps per decidir amb cura els pròxims passos. El primer repte és trobar el president autonòmic que agafi el timó de la Comunitat fins a les eleccions de l’any que ve. Ha de ser diputat de l’Assemblea de Madrid, així que tant Casado com Santamaría estan descartats. El president espanyol busca un perfil que no estigui alineat amb cap de les famílies del PP (els pròxims a Cifuentes i els que ho són a Aguirre). Però hi ha poques possibilitats que qui sigui designat acabi sent també el candidat a les eleccions, especialment si, per no triar ningú alineat amb les dues famílies, s’acaba escollint algú amb perfil polític baix.

Aquí entraria el debat orgànic. I a hores d’ara, a curt termini, qui té més possibilitats de dirigir la gestora que imposarà el PP a Madrid és Casado. Això no implica, però, que Santamaría no hagi de jugar cap paper en el futur. Rajoy vol conservar la vicepresidenta al govern espanyol, i és partidari d’afrontar els problemes d’un en un. Amb un macroministeri, que engloba des de la coordinació dels secretaris d’estat fins a la interlocució amb les autonomies, la vicepresidenta espanyola tindria poc temps per dedicar-se a redreçar l’organització a Madrid. Però a mesura que s’acosti la cita electoral, Rajoy podria renunciar a la vicepresidenta, o alçar-la candidata sense càrrec orgànic, i mantenir-la a l’executiu fins que hagués de prendre possessió com a presidenta autonòmica, en cas de guanyar les eleccions. Això seria compatible amb Casado com a candidat a l’Ajuntament de Madrid, i es compliria el desig de Rajoy de reforçar amb dos perfils marcadament polítics la principal plaça de l’Estat. De fet, tant Casado com Santamaría seran els representants del PP nacional als actes de celebració de la Diada de la Comunitat de Madrid que se celebrarà demà, el Dos de Maig, on molt probablement hauran d’afrontar les preguntes dels periodistes sobre les seves possibilitats per rellevar Cifuentes.

Conseqüències

El moviment de Santamaría tindria implicacions en la cursa successòria al PP nacional. Rajoy ja va enviar un missatge a María Dolores de Cospedal, la rival interna de la vicepresidenta espanyola. La ministra de Defensa ha estat apuntada per Rajoy com a candidata a les eleccions autonòmiques a Castella-la Manxa, on va perdre el govern contra el socialista Emiliano García-Page en els anteriors comicis. Si tant ella com Santamaría acabessin liderant llistes autonòmiques, perdrien posicions en el debat de la successió si s’obrís per a les següents eleccions al Congrés que, molt probablement seran a principis de l’any 2020, mesos després de la composició dels Parlaments autonòmics en els quals, si han tingut èxit en l’encàrrec, seran investides presidentes. Fonts populars, però, no descarten que Rajoy vulgui tornar-se a presentar a les eleccions. Això els donaria temps per preparar, des de l’atalaia autonòmica, l’assalt a la presidència del PP.

Més continguts de