LA CRISI DELS POPULARS
Política 02/05/2019

El pas al centre de Casado inclou oferir acords puntuals a Sánchez

Per demostrar el seu gir, el popular proposarà al govern pactar sobre violència de gènere

Germán Aranda
5 min
Pablo Casado passant per davant d’Ángel Garrido ahir als actes de la Comunitat de Madrid.

MadridSeran els electors els que, a les pròximes eleccions municipals, europees i autonòmiques, decidiran si els convencen els que diuen que ocupen el centre de la política espanyola. Però fins llavors, el PP i Cs prometen una lluita acarnissada per convèncer sobre qui és l’autèntic centrista, l’original, deixant de banda la pau que va predominar entre ells quan les seves energies anaven contra els enemics comuns: Pedro Sánchez i l’independentisme. Pablo Casado ja ha decidit com escenificarà i traduirà en mesures concretes el pas al centre anunciat dimarts després de la desfeta electoral de diumenge: oferirà pactes puntuals a Sánchez en la primera reunió que tindran dilluns en grans temes en què poden trobar consens, com infraestructures, defensa, polítiques per a la gent gran i violència de gènere. Serà la primera reunió amb líders polítics després del 28-A de Sánchez, que dimarts rebrà Rivera al matí i Pablo Iglesias a la tarda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el possible acord sobre violència de gènere és on s’expressa de manera més clara el gir al centre de Casado, que durant la campanya no va fer bandera d’un tema delicat per al sector més conservador i pròxim a Vox. De fet, va permetre que la cap de llista de Catalunya, Cayetana Álvarez de Toledo, qüestionés el canvi legal proposat pel PSOE per tal que el consentiment sexual hagi de ser explícit per ser considerat com a tal. Fonts del partit van explicar aquest dijous, durant la celebració del Dia de la Comunitat de Madrid a la Casa de Correus de la Puerta del Sol, aquest canvi de posició, tot i que van descartar que el PP pugui abstenir-se a la investidura de Sánchez. Seran, en canvi, benèvols amb Cs si decideixen finalment un pacte de govern per evitar el poder d’influència de l’independentisme. Al PP creuen que aquest pacte no només seria bo per a Espanya, sinó també per a ells, ja que tindrien la veu hegemònica de l’oposició des del centredreta.

Casado nega les tres dretes

Casado insisteix en el nou discurs en les seves declaracions públiques. “No hi ha tres dretes, només hi ha un centredreta, com diuen els nostres estatuts. El que hi ha és una extrema dreta i un partit que es deia socialdemòcrata i que es dedica a fitxar candidats del PP i el PSOE el mateix dia que surten a les llistes dels altres partits”, va dir Casado, calcant el discurs amb el qual va marcar el nou gir al centre i apuntant directament al canvi de partit d’Ángel Garrido, expresident de la Comunitat de Madrid amb el PP que va fitxar per Ciutadans a les llistes europees quatre dies abans de les generals. Justament, Casado va passar per davant de Garrido, assegut a primera fila durant l’entrega de premis del Dia de la Comunitat, i va evitar saludar-lo en la imatge del dia a les televisions estatals. Després va dir que no l’havia vist.

En declaracions a La Sexta, Garrido va insistir que “al centre només hi ha Ciutadans”, un dia després d’assegurar que el canvi d’estratègia només és una “operació estètica”. Són ja diverses les veus de Cs que han sortit a respondre Casado per deixar clar que faran el possible per barrar-li el pas al centre que, entenen, va potenciar la seva pujada de 32 a 57 escons i, en part, va propiciar l’estrepitosa caiguda del PP de 137 a 66 diputats, menys de la meitat que el 2016. En la mateixa línia que Garrido, el candidat de Ciutadans a la presidència de Madrid, Ignacio Aguado, va voler protegir el territori que volen ocupar: “No és creïble [el pas al centre de Casado]. Fa cinc dies estaven oferint ministeris a Vox i ara diuen que miren al centre. Doncs miri, el centre ja està ocupat”.

Amenaça de Vox

Des de Brussel·les també es va pronunciar el candidat a les europees del partit taronja Luis Garicano, que va acusar el Partit Popular de “mirar cap a un altre costat davant les violacions de drets humans del seu company Viktor Orbán”, primer ministre d’Hongria i membre del grup popular al Parlament Europeu, que defensa una política migratòria molt restrictiva i que fa poc va expulsar una universitat del país.

Les respostes al PP per la seva nova línia més agressiva amb la seva competència pel votant de centredreta també van arribar ahir des de Vox en forma d’amenaça. El portaveu del partit d’ultradreta al Parlament andalús, Alejandro Hernández, va demanar ahir a Casado que rectifiqui les seves paraules acusant-los de ser “la dreta radical” si volia el seu suport als pressupostos de la Junta d’Andalusia. Va assegurar que es tractava d’“ofenses” que, sumades a “incompliments”, els fan plantejar-se no asseure’s més a parlar amb el PP. Fonts de Vox, tanmateix, alertaven que l’agressivitat amb els populars serà modulada per la necessitat de pactar per entrar en els governs d’alguns municipis i autonomies.

Les divisions, en qualsevol cas, al centredreta també estan començant a ser més visibles dins el mateix PP, on s’ha desfermat la pugna entre famílies després de la gran desfeta de diumenge. En un intent de treure’s responsabilitat pel resultat, Casado va advertir: “Fa vuit anys que perdem suports electorals, per tant, no és una cosa imputable a aquestes últimes eleccions generals”. La resposta no va trigar a arribar per part del president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, que va expressar que és “desproporcionat” pensar que “la responsabilitat és d’un equip que va treure el doble d’escons que l’actual”. Feijóo, un dels responsables del nou gir al centre de Casado, va alertar que amb certes actituds “el partit va deixar de ser el que era” i va mostrar-se convençut que, de cara als pròxims comicis, molta gent s’adonarà que “és molt més fàcil conviure amb els votants del PP que amb els votants de la Falange”, relacionant directament Vox amb el franquisme més radical i dur.

El nou mapa del centredreta està tan ple d’espines des que no van sumar majories diumenge que fins i tot quan Casado vol atacar Vox pot acabar tirant-se pedres a la seva pròpia teulada. És el que va passar quan va recordar Abascal, ex del PP, que va estar cobrant dels “xiringuitos” que tant critica, quan cobrava més de 84.000 euros al mes al capdavant de l’Agència de Protecció de Dades de la Comunitat de Madrid. El que passa és que aquesta entitat va ser creada per Esperanza Aguirre, que va definir la relliscada amb humor. “Casado ha volgut donar una puntada de peu a Abascal, però en el meu cul”, va dir Aguirre a La Sexta, poc abans d’asseure’s al seu lloc als actes de la Comunitat. Per cert, just al costat de Garrido, el trànsfuga criticat per Casado. Aguirre no va tenir cap problema per xerrar amb ell i, de fet, va ironitzar sobre la seva persona davant d’Antena 3: “Ell sempre va ser socialdemòcrata, que bé que ara s’hagi fet liberal”.

stats