Política 08/01/2019

El PP diu que "aglutinarà Vox i Cs" i avisa que l'altra opció és "perpetuar el socialisme que tant de mal ha fet a Andalusia"

Acusa Cs de pactar el govern amb "uniforme de gala" per les seves reticències a conversar amb la ultradreta

Ara
3 min
Teodoro García Egea, durant una roda de premsa d'aquest matí

BarcelonaEl PP està determinat a col·locar el seu candidat a la presidència de la Junta d'Andalusia. "Aglutinarem Vox i Ciutadans", ha afirmat aquest dimarts el secretari general del partit, Teodoro García Egea, conscient que governar a la comunitat –fins ara un dels feus socialistes més importants– pot ser per als conservadors una oportunitat "històrica", i qui sap si única. Així, malgrat les reticències de Ciutadans (amb qui s'ha repartit el govern) a arribar a pactes programàtics amb Vox, el PP es reuneix aquesta tarda amb la formació d'ultradreta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els andalusos no es mereixen seguir governats per les polítiques de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias", ha dit el secretari general dels populars, que s'ha dirigit tant a Cs com a Vox: "Cal prendre una decisió. O propiciar el canvi o perpetuar el socialisme que ha fet tant de mal a Andalusia", ha advertit.

El líder del PP, Pablo Casado, ja ha avançat aquest matí a Onda Cero que aquesta tarda el PP plantejarà una "agenda de canvi" per acontentar el partit d'ultradreta. "Les negociacions que es tinguin amb Vox no són per al govern, sinó per plantejar quina agenda de canvi té per a Andalusia", ha recalcat. En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que el seu candidat, Juanma Moreno, serà investit, i ha defensat que el que demana Vox entra en el marc de la Constitució. "Crec que serà investit i el mandat inequívoc dels andalusos es complirà", ha dit.

"El PP és capaç de posar d'acord dos partits que estan cridats a participar en el canvi", ha insistit García Egea, que ha cridat a "materialitzar" el mateix pacte a què van arribar a la mesa del Parlament, que presideix Cs amb els vots de Vox. En el mateix sentit, també ha llançat un missatge a la formació liderada per Santiago Abascal: "Perquè millorar o canviar les lleis cal que la legislatura comenci, perquè no ens correspon a nosaltres sinó als representants".

Després de la reunió amb Vox, el PP es trobarà demà amb Ciutadans a Sevilla per rubricar el seu pacte de govern. "Farem tot el possible per continuar estant al centre de les negociacions", ha recalcat. Amb tot, ha dit que entén que de la mateixa manera que els conservadors "no assistirien a una reunió amb ERC, Podem o IU", hi hagi "partits" (en referència a Cs) que no vulguin reunir-se amb Vox. "Però crec que la mateixa majoria que va fer presidir de la mesa Cs és la que ha d'investir Juanma Moreno", ha conclòs.

Casado acusa Cs de conversar sobre el govern "amb uniforme de gala"

En l'entrevista amb Onda Cero, Casado també ha acusat Ciutadans de presentar-se a les converses sobre el govern a Andalusia amb "uniforme de gala". El conservador ha recalcat que el pacte de govern amb la formació taronja està "subscrit", i ha respost al partit de Santiago Abascal que les lleis no es canvien amb tuits.

D'altra banda, Casado ha comparat algunes de les mesures que planteja Vox amb d'altres de Ciutadans. Per exemple, respecte a la supressió de les comunitats, el líder del PP ha recordat que Cs també va impulsar iniciatives com el tancament del Senat o l'eliminació de les diputacions.

"No ens agrada que Vox es faci fotos amb cap partit radical europeu, tampoc que Cs anés a les europees amb Libertas", ha expressat Casado: "No ens agrada que Vox estigui alabant discursos que se senten a l'Amèrica Llatina, ni tampoc que Rivera demanés la investidura de Sánchez", ha assenyalat. Així, ha reiterat que el PP pacta amb partits que es mouen en el marc de la Constitució, i en el cas d'Andalusia, amb aquells que volen canviar un "règim socialista de 40 anys".

D'altra banda, Casado ha tret ferro al fet que dirigents del PP i Vox es reuneixin a Madrid, en lloc d'Andalusia, per negociar la investidura de la comunitat. "Es negocia amb Juan Marín, amb el candidat de Vox": "És Juanma Moreno qui ho està liderant", ha dit, i ha assegurat que és "compatible" amb les converses que es produeixen a Madrid.

stats