Política 07/10/2018

Casado vol recuperar la gestió d'institucions penitenciàries i un 155 "més ampli"

Denuncia que Sánchez autoritzés el trasllat dels presos per tenir una presó "a la seva mida"

Efe
2 min
El president del PP, Pablo Casado, al congrés extraordinari del partit de Castella-La Manxa

AlbaceteEl president del PP, Pablo Casado, ha anunciat aquest diumenge que si aconsegueix arribar a la Moncloa aplicarà l'article 155 de la Constitució a Catalunya de manera immediata i, entre altres coses, recuperarà la competència de la gestió de les institucions penitenciàries. Durant el discurs amb què ha clausurat el congrés extraordinari del PP de Castella-la Manxa a Albacete –en què Francisco Núñez ha sigut proclamat líder regional en substitució de María Dolores de Cospedal–, Casado ha considerat que és "urgent" l'aplicació del 155 "amb la durada que faci falta", cosa que, ha dit, es podria fer amb la majoria del PP al Senat o obrint de nou les urnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, el president dels populars ha assegurat que si aplica l'article 155 des del govern ho farà sense esperar ni Ciutadans ni el PSOE, amb l'objectiu de "posar ordre a Catalunya, que fa falta", ha subratllat. Casado ha dit que recuperarà les competències en institucions penitenciàries a Catalunya, després que s'hagi publicat que els polítics catalans empresonats han rebut fins a 21 visites al dia a la presó de Lledoners. "Unes jornades de portes obertes mentre el Parlament estava tancat", s'ha queixat.

També ha denunciat que l'executiu de Sánchez autoritzés el trasllat dels empresonats pel "Procés" a Catalunya, perquè –ha dit– "volien tenir una presó a la seva mida". Al seu entendre, demostra que hi ha "presos de primera i presos de segona". El líder popular ha considerat que el ministeri de l'Interior "es renta les mans" argumentant que no és la seva responsabilitat perquè les competències de les presons catalanes estan transferides a la Generalitat.

Per això, ha insistit que si el PP arriba al govern central aplicarà novament l'article 155 de la Constitució a Catalunya i que, en aquesta ocasió, serà més ampli en el temps i en les competències suspeses, entre elles les institucions penitenciàries i l'educació, a l'hora que prendrà el control de TV3. També ha proposat "posar ordre a través del reforçament institucional" i tipificar els referèndums il·legals en el Codi Penal.

Ha suggerit, també, modificar la llei d'acció exterior perquè l'Estat pugui tancar les ambaixades o les oficines comercials que han obert els independentistes catalans en altres països i canviar la llei de finançament dels partits polítics perquè cap "tingui diners públics per encoratjar la violència o justificar agressions". "El que passa a Catalunya és inacceptable", ha resumit Casado, que ha recordat que dilluns es compleix un any de la manifestació que va recórrer els carrers de Barcelona contra el referèndum, i ha demanat que sigui una "data marcada al calendari, de dignitat i recuperació de llibertats".

stats